Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Semester på Åland

Uppdaterad 23.06.2016 11:40.

Åland har så mycket att erbjuda, det är naturskönt och fullt med intressanta sevärdheter. Är det den vackra naturen som lockar 1947, motellen 1962 och våtvarorna 1965?

I unika stumfilmer besöker vi Åland 1947. I den första filmen ser vi Bomarsunds och Kastelholms ruiner. Från bron över Färjsundet kan man beundra vackra vyer och träffa herrskapet Lindfors som jobbar på i vardagen. Finström och Jomalas vackra kyrkor, samt Lemströms kanal på Lemland är också sevärda.

Men ett besök på Åland är ingenting om man inte också besöker Mariehamn och dess sevärdheter.

Och en äkta midsommar får man förstås på Åland!

Åland har ibland blivit på sidan när man gjort upp turistrutter i Finland menar man på 1960-talet. Det skall man råda bot på. Åland är ju naturskönt och fullt med intressanta sevärdheter, Färjsundet, Kastelholm, midsommarstänger och Jan Karlsgården.

På öriket besöker Journalen också Expo Åland 1962.

I ett stumfilm från 1963 får vi en fin bild av hur en semester på Åland kan se ut. Med propellerplan eller båt kom man till Mariehamn, därifrån man kunde fortsätta med t.ex. bil. Man kunde njuta av natur och köpa fina souvenirer.

På Åland nära Mariehamn har ett av de första riktiga motellen öppnats 1962. Från Amerika har hela idén med motellsemester kommit till Åland. Redaktören kommenterar allt med en ganska avmätt röst. Det är bekvämt att kunna komma hela familjen med bil till ett spartanskt möblerat men ändå komfortabelt rum. Hotelldirektör Runar Sandberg svarar på frågor.

På en resa till Åland får man köpa våta varor och nikotinvaror, men det är inte därför man reser 1965. Länsmannen tycker inte resenärerna är bråkiga, av de 300 000 turister kanske 195 blir slängda i finkan. 1965 blir en rekordsommar igen, med resor till Mariehamn och Eckerö.

Text: Ida Fellman

Läs också