Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Finlands underbara natur bygger upp den självständiga nationen

Från 2012
Uppdaterad 29.02.2016 16:51.
Aho & Soldan presenterar Finland 1939 - Spela upp på Arenan

Ett uthålligt folk bland skogar och sjöar – i vintermörkret och i midnattssolens ljus. Aho & Soldans film om Finland från år 1939 visar upp det vackra landet. Den finska naturen i form av skogar och älvar är också bra för industrin.

Från jordbruk, natur, industrier till den ihärdiga människan. Björn Soldan presenterar naturen, sjöarna, jordbruket och naturens betydelse för de 38 städerna och industrierna.

Jordbruket är viktigt i Finland. I synnerhet odlas råg och vete. Av importerade njutningsmedel må nämnas kaffet och tobaken. I Finland rostas och mals det importerade kaffet. Det rökes mycket i Finland och tobaksindustrin har långa anor.

Porslinsindustrin reder i stort sett själv med inhemska råvaror. Finskt porslin exporteras i stor grad utomlands, t.ex. till Sydamerika. Gummiindustrin är högt utvecklad. Bilringar av hög kvalitet tävlar med de bästa utländska.

Skogarna är Finlands gröna guld. Träindustrin har nått enorma proportioner. Varje vinter fälls 10 miljoner utmärkta stammar. Mekaniska lyftanordningar lassar stockarna på lastbilar vägande upp till elva ton. De fraktas isvägar till vattendrag, där de inväntar vårens ankomst.

När isarna smälter begynner timmerflottningen. Sjösystemet och de talrika älvarna bjuder på naturliga och idealiska vattenvägar mot sågverken och industricentra.

Träindustrin ger arbete och bröd åt hundratusentals människor. I ödemarken uppstår blomstrande samhällen där fabriker byggs.

Det finns arbete i överflöd för dem som planerar något nytt. Arkitekter och ingenjörer, tekniker och fackmän – allla behövs de för att bygga upp ett nytt Finland. Det nya självständiga Finland.

Också stenen, kopparn och kalkstenen är viktiga råvaror. Den finska arbetaren är van att arbeta med sten, en arbetare klyver ett stenblock, vägande flera ton som vore det en kaka. Stål tillverkas bl.a. för den finska statsjärnvägens behov. Till Björneborgarnas marsch ser vi framgång, industrier och starka män.

Industrierna ger också det sociala en berömvärd uppmärksamhet. Snygga och ändamålsenliga arbetarbostäderna invid fabrikerna ger familjerna liv. Barnen kan erhålla mångsidig undervisning. Idrotten ger de unga en sund inriktning. Och man tar även hand om åldringar och sjuka. Sjukhusen och skolorna är byggda med blicken mot framtiden och planerade av finska arkitekter.

Också Helsingfors utvecklas och invånarna uppgår till över 200 000. Helsingfors är en livlig hamnstad. Också flygförbindelserna förbättrats, man kommer t.ex. till Paris på 10 timmar. På sommaren vimlar det av utländska turister då staden också besökes av oceanjättar på kryssning. De talrika mässorna i Mässhallen (nuv. Tennispalatset) utvecklar kommersen .

Så svävar filmen ut i naturen och till gymnastikflickor bland vajande sädeskorn.

Text: Ida Fellman

Läs också