Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

De rika huvudstadsborna gör skärgården till ett slummigt fritidsreservat

Från 2012
Uppdaterad 22.06.2016 09:50.
Fritidsreservat eller semesterslum? - Spela upp på Arenan

Metron och trafikverket kör över små kolonialstugor. Vägarna fylls av personer som skall fira sin semester någonstans. Idealet är den egna lyxiga stugan i skärgården. Skall skärgården och kusten finnas till bara för dem som kan reservera och köpa en bit av stranden? Hur skall skärgårdarna planeras socialt och rättvist för alla som rekreationsområde?

Redaktör Erik Meitz är kritisk till den rika huvudstadsbons sommarfirande. Idealet är den egna lyxiga stugan i skärgården. Vägarna fylls av personer som skall fira sin semester någonstans. De som bor året om måste sälja bort.

Arkitekterna Erik Adlercreutz och Nils Henrik Aschan har gjort en utredning om stugorna som växer upp och behovet av stugor i Västra och Östra Nyland. Alla kommer inte att rymmas. Och hur skall naturen sparas.

Fiskarna i Sibbo skärgård tycker man bygger alldeles för trångt kring stränderna. Naturen skadas och de som bor året om blir störda av trafiken, båtarna smutsar ner och för oljud. Bilarna skapar köer

Men också de rikare sommarborna och markägarna med stränder är emot att demokratisera skärgården. De som bor i skärgården om somrarna och har tillgång till strand vill inte dela med sig av sina parceller. Kreditvärdet går. Tjuvfiske, huliganer, nedskräpning, eldsvådor och transtistorradior med allmänt skrål stör också . Allemansrätten vågar man inte reda ut ordentligt.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan