Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gudrun Schyman: Klart Helsingfors behöver genusplogning

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 14:57.
Gudrun Schyman gästar Yle Huvudstadsregionens studio.
Bildtext Gudrun Schyman är i Finland för att peppa feminister inför riksdagsvalet.
Bild: Yle / Ted Urho

Då Sveriges ledande feminist Gudrun Schyman är på besök i Helsingfors passar hon på att tycka till i en lokal fråga som väckt känslor: genusplogningen. På med genusglasögonen, uppmanar hon.

Gudrun Schyman tycker att det är bra att man tar sig en funderare på hur stadens gator befrias från snön. Även från plogbilens styrhytt ska man ta samhällets mångfald i beaktande.

- Samhällets normer är byggda på föreställningar som inte stämmer längre, såsom att fadern är familjens försörjare och att det därför är viktigt att han kommer iväg till jobbet på morgonen, konstaterar Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.

Sedan skulle det gälla att ploga till hållplatsen, för oftast är det mamman som för och hon kör mer sällan bil. Gudrun Schyman om genusplogning.

Även i Helsingfors borde man sätta på sig genusglasögonen och se över hur de här gamla föreställningarna styr över till exempel dagens gatuarbeten.

- Vi borde börja med att ploga upp vägarna till förskolan, för de flesta föräldrar för sina barn innan de går på jobb. Sedan skulle det gälla att ploga till hållplatsen, för oftast är det mamman som för och hon kör mer sällan bil, resonerar Schyman.

Programmet är inte längre tillgängligt
Morgonöppet: Gudrun Schyman: Klart vi behöver genusplogning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

2035 finns det flera feministiska partier

Att ord som feminism och genus kan kännas jobbiga beror på att de signalerar förändring. Så ser åtminstone Gudrun Schyman på motståndarnas kritik.

- Inom 20 år kommer feministsiska partier att vara lika vanliga som gröna partier i dagens politik. Någon måste bara vara först, skrattar hon.

I EU-valet 2014 klarade sig Feministiskt initiativ bra och landade en plats i parlamentet. I höstens riskdagsval gick det inte riktigt vägen då väljarstödet inte räckte till för att komma över fyraprocentsspärren som krävs i Sverige.

Arbetet fortsätter för fullt och Schyman är kontinuerligt ute på turné.

- Fjolåret var en medlemsexplosion för oss då vi gick från 1500 medlemmar till över 22 000. Vårt ungdomsförbund är det tredje största i landet och studentförbundet organiserar sig nu på nationell nivå, säger Schyman stolt.

Inom 20 år kommer feministsiska partier att vara lika vanliga som gröna partier i dagens politik. -Gudrun Schyman

Här för att peppa feminister

Gudrun Schyman är på besök i Finland för att peppa de finländska feministerna inför vårt eget riksdagsval.

Hon upplever att diskussionen om de feministiska frågorna verkar ha kommit igång i Finland, även om det bara är på ytan.

- Alla säger ju sig vara för jämlikhet. Så varför har vi inte det då? Jag tycker att alla frågor som handlar om maktmönster och konflikter borde synliggöras och politiseras.

Schyman menar att kvinnosaksfrågor länge hållits utanför den allmänpolitiska diskursen och setts som särintressen eller minoritetsfrågor. Orsaken ligger i ett konstruktionsfel i demokratins fundament.

- Då grunden för vår representativa parlamentarism lades så var kvinnor inte med. Kvinnor var inte valbara och hade inte rösträtt. Kvinnor betraktades som privategendom, förklarar Schyman.

Det här gjorde att frågor som hade med kvinnor att göra ansågs vara privata och utanför den offentliga diskussionen.

- Så när kvinnor väl kom med i politiken fick de etiketten kvinnofrågor. Det vi nu måste göra är att vidga politiken och föra in nya dimensioner.

Arkivet: Feminism anno 1980.

Kvinnokamp och alternativt tänkande - Spela upp på Arenan

Läs också:
"Det är oftast män som sitter bakom ratten"
SFP föreslår genusplogning i Helsingfors