Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Magic Frank

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 14:30.
Frank poserar
Bildtext Frank Björklöf har sysslat med magi i sex år.
Bild: yle/Fredrika Lindholm

Hur känns det att vara gatuartist i Finland? Och hur mycket tjänar man som det? Det här och mycket mer fick vi veta då magikern och gatuartisten Frank Björklöf gästade Succémorgon.

Varje onsdag har Succémorgon en specialgäst i studion med ett spännande yrke. Den här gången var den gästen Frank Björklöf som är magiker och gatuartist. Frank har varit intresserad av ämnet sen barnsben och nu gjort det på allvar i sex år.

Då man jobbar med att underhålla folk på gatan räknar man inte i valuta utan ”i hattar”. En hatt motsvarar en föreställning och i Finland är det mycket varierande när det gäller hur mycket man tjänar.

Förbipasserande kanske inte tänker på det men det finns en massa regler när man är gatuartist. Regler om vad man får göra och hur man får göra det. En av de regler Frank bland annat lärt sig då han studerade gatuartistlivet i New Orleans var att man måste gå fram och hälsa på sin konkurrent och dessutom fick man inte stjäla meningar eller uttryck av andra om man inte sa de på exakt samma sätt och dessutom påpekade vem som kommit på uttrycket.

En annan sak man inte heller skulle tänka på som förbipasserande är att det också finns en oskriven regel på att det ska vara minst 25 meter mellan varje artist.

Då Frank uppträder kallar han sig själv Frankie B Magic. Vi i studion blev avundsjuka på hans coola namn så vi hade Frank att hjälpa oss med att hitta på ett magikernamn. Hur gör man för att hitta det perfekta namnet? Lyssna på klippet så får du veta.

Medan Frank var på besök måste vi ju också ta tillfället i akt och låta honom göra ett äkta trolleritrick för oss. Skulle jag lära mig det tricket skulle jag bli rik … snabbt! Hur tror du han gör? Kolla in klippet för att få se då Frank trollar bort en sedel.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln