Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Fyren och gruvan på Jussarö

Uppdaterad 24.02.2020 13:01.

I Tom Backmanssons program om Jussarö från 1999 får vi höra om fyren och gruvan på Jussarö.

På Jussarölandet fanns ett sjömärke redan 1817. 1824 tog stormen märket med sig, men högen återbyggdes. 1887 beslöt man att bygga en fyr på Jussarö. Man byggde också bostäder för fyrvaktarna och deras familjer i närheten.

Men fyren visade sig vara dåligt byggd och läget var inte det bästa möjliga utan kunde leda in bland grynnorna. Man beslöt då att bygga en ny fyr på Sundharun utanför Jussarö. Ljuset i det gamla fyrtornet på Jussarölandet släcktes 1922. Vid vinterkriget, 1940, sprängdes tornet. Endast en 5 meter hög stump lämnades och den fungerar nu som sjöbevakningens vakttorn.

Sundharu fyr utanför Jussarölandet var Finlands första obemannade helautomatiska fyr. Den byggdes helt i armerad betong 1922, och blev 25 meter hög. Gjutytan var av hyvlat virke för att vara så slät som möjligt. En gång i månaden skulle fyrskötaren byta gasflaska. Men det visade sig svårt att anställa fyrskötare, ingen ville fara dit en gång i månaden. Ljuset stötte på problem, den sotade och slocknade. 1984 bytte man från gas till vindgenerator. Och 1999 sköts fyrljuset med vindkraft och solpanel.

Arkitekt Tapio Rönkönharju och byggmästare Lasse Sakki säger att man då trodde att betong var ett evigt material. Men Lasse Sakki säger att sten är det bästa materialet, tegel näsbäst och allt annat modernt som inte håller.

I den andra delen av programmet talas om gruvdriften och gruvsamhället på 1960-talet. Redan 1817 inleddes malmbrytning vid Jussarö av Mikael Hisinger vid Billnäs bruk. 1834 till 1861 övertog staten gruvan. År 1861 upphörde brytning i stor skala på grund av att malmkvaliteten var dålig.

Efter ett långt uppehåll startades järnmalmsbrytning på Jussarö i större skala år 1956 då Vuoksenniska började bryta malm där. Malmbrytningen skedde i ortgångar ca 150 meter under havsbottnen. Ett eget litet samhälle uppstod, bl.a. byggdes här det första höghuset i Ekenäs skärgård med rinnande vatten. Göran Wikström och Tor Stolpe berättar om det gamla gruvlivet till bilder ur Cederlöfs film Gruvan i havet och från nutidens förfallna spökstad.

Text: Ida Fellman

Läs också