Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Minnen från Jussarö gruva

Uppdaterad 28.12.2015 13:24.

Redaktör Henrik Cederlöf besöker Jussarö 40 år efter att han gjorde sin dokumentärfilm Gruvan i havet. Och gruvförman Henrik Lundberg berättar sina minnen av gruvan.

I det första klippet besöker redaktör Christine Saarukka Jussarö med Henrik Cederlöf, som gjorde dokumentärfilmen Gruvan i havet, tillsammans med Lars Biström. Som en skolpojke jublar Henrik Cederlöf i hydrokoptern på väg till Jussarö.

Henrik Cederlöf säger dock att det är en kuslig och skakande upplevelse att se Jussarö nu. Försvarsmakten har använt ön för skjutningar, och allt står förfallet och övergivet. Skillnaden mot den effektiva, disciplinerade Klondykeatmosfären 1965 är slående.

Henrik Cederlöf berättar att det var ett enormt äventyr för honom och redaktör Lars Biström att besöka gruvan. Saarukka kommenterar att han påminde om en lite pojke i en enorm godisbutik i filmen.

I det andra klippet besöker vi Ekenäs museum sommaren 2007. Där pågår en utställning om Jussarö. Redaktör Tiina Nummenmaa intervjuar Henrik Lundberg som jobbade som gruvförman 1957 till 1967. Han berättar också om hur Jussarö var snyggt och ordentligt, nu är det sönderskjutet och förstört. Han vill inte ens tänka på Jussarö av idag, än mindre besöka ön.

Henrik Lundberg berättar att gruvan var viktig för hela skärgården. Livet på gruvan var också annat än jobb. På ön var allt tillåtet utom alkohol, som var helt förbjudet.

Kvar på Jussarö finns från gruvtiden förfallna våningshus och ett flertal andra förfallna bostads- och industribyggnader, vilket gör att delar av ön framstår som något av en spökstad.

Efter det berättar Peter Sjöstrand om utställningen på Ekenäs museum.

Text: Ida Fellman

Läs också