Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Säljakt och fiske kring Jussarö

Från 2007
Uppdaterad 04.10.2016 12:53.
Fiske (också i mp3-format) - Spela upp på Arenan

Hur klarar sig den bofasta skärgårdsbefolkningen på 1960-talet? Här får vi träffa fiskare och den sista traditionella sälskytten i Ekenäs skärgård.

I det första klippet vittjar Henrik Cederlöf strömmingsryssjor med Erik Nylund från Stormistö i Ekenäs yttre skärgård. Det har varit en halvbra sommar, Nylund har fått ihop 16 000 kilo på hela sommaren. Han berättar om ryssjan och hur fiskandet går till.

Sedan beger de sig till stranden för att diskutera fiske. Cederlöf pratar med Erik Nylund, sonen Göran Nylund och grannen Paul Nyholm från Danskolandet. De enas alla om att strömmingens pris är ett problem. Det är inte lätt att vara fiskare i dessa tider. Ett problem är avsättningsmöjligheterna. Strömmingarna går främst till räv- och minkfarmer, och de kan inte betala så mycket och drar därför ner priset. Paul Nyholm efterlyser flera fryserier.

Sälskytte (också i mp3-format) - Spela upp på Arenan

I det andra klippet beger sig Cederlöf till Nålsö i Ekenäs skärgård för att träffa den sista levande sälskytten "själaskytten" 85-åriga Janne Lundberg, f.d. lots. Janne Lundberg berättar om gamla jakttraditioner och 200 år gamla vapen. Säljakt skedde mest på vintern, på is. Helst ganska starka isar, med isrösen så man kunde krypa fram och gömma sig. Janne Lundberg strör in anekdoter från sekelskiftet.

Lundberg berättar också om vad man gjorde med sälarna, späcket såldes till garvare, köttet saltades ner, och kokades i många vatten med lagerblad.

Text: Ida Fellman

Läs också