Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

RAF eller Baader-Meinhof

Från 2008
Uppdaterad 28.12.2015 13:11.

RAF eller Baader Meinhof-ligan hör till Tysklands mörka men samtidigt fängslande historia.

RAF (Rote arme-fraktionen), eller Baader Meinhof-ligan efter medlemmarna Andreas Baader och Ulrike Meinhof, var en terroristorganisation eller statsgerilla som de själva kallade sig. Fraktionen var verksam mellan 1970 och 1998 och mördade ett drygt dussin högt uppsatta tyskar, i huvudsak industrimän, jurister och politiker.

Många av dess medlemmar satt fängslade under 1970-talet, och flera av dem dog i fängelse. Den tyska hösten 1977 utförde RAF kidnappningar, mord och flygplanskapningar för att befria de fängslade centralfigurer Andreas Baader, Gudrun Ensslin och Jan-Carl Raspe.

Enligt RAF var Västtyskland bara en fascistisk fortsättning på Tredje riket eftersom den lät nazister och krigsförbrytare sitta kvar på sina gamla poster som om ingenting hade hänt. Genom våldsaktioner ville RAF samtidigt visa att staten var sårbar.

Från 1990-talet har RAF-medlemmar frigivits ur tyska fängelser. De flesta lever idag ett anonymt liv. På 1990-talet inför Tysklans förening dök fakta upp som visade att DDR:s hemliga statspolis Stasi hade hjälpt RAF-medlemmar att bosätta sig och få en ny identitet i Östtyskland. RAF återupptog också terrrorismen och utförde en del mord för man var emot en återförening av Tyskland.

Brigitte Mohnhaupt, som under den tyska hösten deltog i mordet på arbetsgivarfackchefen Hanns-Martin Schleyer frigavs den 25 mars 2007, eftersom man inte ansåg henne vara en säkerhetsrisk mera.

Den svenska författaren Steve Sem-Sandberg skrev 1996 en bok där han försökte förstå Ulrike Meinhof. Han intervjuas här.

Via länkarna kan ni se mera om RAF och också om Tyskland och terrorn i München 1972, Berlinmuren och OS 1936.

Text: Ida Fellman

Läs också