Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Timmar med Walentin Chorell

Från 2007
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Walentin Chorell i Sju dagar - Spela upp på Arenan

Den finlandssvenska författaren Walentin Chorell sammanställer en timme med redaktör Rolf Grönblom. Chorell skyggar inte för svåra frågor om alkohol och sorg i sin timme. Men vi får också höra om kattor och elever. I Söndagsöppet talar Chorell om barndom och nostalgi.

Informationsruta

Walentin Chorell (1912-1983) var en finlandssvensk författare. Han debuterade med diktsamlingen Vinet och lägeln 1941, men gick sedan över till prosa. Han skrev romaner, pjäser och manus för filmer, tv och radio. Han skrev upp till 100 romaner och pjäser under sin livstid. Då T.J. Särkkä var chef för Suomen Filmiteollisuus hörde Chorell till de mest filmade författarna.

Musik: The Harry Lime Theme från filmen Den tredje mannen, 1941

Den finlandssvenska författaren Walentin Chorell väjer inte för svåra problem då han ger sina lyssnare en timme av sitt liv. I det första klippet låter han sin hustru, Etta Chorell, ställa honom svåra och intima frågor, som han svarar på enligt bästa förmåga.

I det andra klippet talar han ärligt om sin alkoholism och diskuterar med Toivo Pihkanen på Hesperia sjukhus. Chorell och Pihkanen säger att det viktigaste är att erkänna problemet med alkoholism.

För övrigt diskuteras teaterns och arkitekturens roll i samhället, katter och lärare. Chorell låter sina elever komma till tals och berätta om honom som lärare.

I det sista klippet besöker Walentin Chorell Söndagsöppet, där han talar öppet om nostalgi.

Text: Ida Fellman

Walentin Chorell del 1

29:06

Walentin Chorell del 2

20:45
Walentin Chorell talar om nostalgi i Söndagsöppet - Spela upp på Arenan

Läs också