Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

"Överenskommelser bättre än absoluta gränser"

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 09:50.
nicke lignell
Bildtext Skådespelaren Nicke Lignell har erfarenhet av barnuppfostran.
Bild: Yle/Parad Media

Hemma hos Nicke och Raakel Lignell är det kaotiska år på gång. Av de fem barnen har två flyttat hemifrån, två står på tröskeln att flyga ur boet och den 16-åriga minstingen är mitt i puberteten. Enligt Nicke Lignell är det svårt att förbereda sig på de stormar som tonårstiden för med sig.

– Vi har alla varit tonåringar själva och det lönar sig att försöka komma ihåg hurdan man själv var, vilka regler och friheter som gällde då. Men det går inte att förbereda sig helt och hållet. Barnen lever i en annan tid än vi gjorde, och det utnyttjar de också, säger han.

Devisen "små barn, små problem – stora barn, stora problem" skriver Nicke Lignell under.

– När barnen är små har föräldrarna mer makt att bestämma vad som är okej. Det är inte så mycket debatt, utan man sätter gränser och försöker sedan hålla dem. Men när barnen får mera rörelsefrihet och ansvar blir det stora utmaningar. Det blir ofta armbrytningar.

Som ett exempel nämner Nicke Lignell när barnen i de tidiga tonåren började fråga om de fick stanna över natten hos kompisar – när inga föräldrar fanns på plats.

Kom överens istället för att ge order

– Det är en livsviktig fråga i den stunden. Då måste man bestämma sig om man skall vara sträng eller om ungdomen skall få ansvar. Skall man sätta en absolut gräns, eller diskutera och mötas på halva vägen? Risken med att vara för hård är att barnet sticker iväg i alla fall. Vad gör man då?

Enligt Nicke Lignell är det alltid bättre att ha en överenskommelse, även om också föräldern måste ge efter lite. Om föräldern lägger in veto och sätter en benhård gräns, måste det åtminstone vara klart vilka följderna blir om regeln inte efterföljs. Han råder föräldrar att vara försiktiga med att använda sitt "spader äss", sin förälderliga rätt att bestämma över sitt barn.

– När du dragit ditt spader äss så finns det inget kvar att ta till. Det finns inga "femton" och "sexton" i kortpacken. Därför är en deal alltid bättre än en order.

Läs också: Hur svårt är det skriva en barnbok?

Text: Matilda Gyllenberg, redaktör på Efter Nio

Efter Nio om barn, torsdagen den 5 februari 2015 kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan