Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Det är alltid roligt med titlar”

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 14:31.
Luleå Hockey, mästare i CHL 2015.
Bild: TT / Lehtikuva

Luleå Hockey blev historiska på tisdagkväll då de som första lag fick lyfta CHL-bucklan i ishockey. En av de historiska spelarna är Vasa-bördige Niklas Fogström.

När Yle Sporten ringer upp Fogström njuter han av den träningsfria dagen med att leka med sitt barn i Luleå. Trots att firandet gick ganska lugnt till, låter Fogström en aning trött då han svarar i telefonen, men samtidigt väldigt nöjd.

- Det har ju gått bra i European Trophy, så vi har ju upplevt det tidigare, men det här är ändå en annan serie, så det är riktigt roligt. Det är alltid roligt med titlar.

Men det var nära att det skulle ha varit ett annat svenskt lag som skulle ha fått bli historiska. Finalmotståndaren Frölunda ledde nämligen matchen med 2-0 före den sista perioden, men Luleå lyckades vända matchen.

- Frölunda var riktigt bra i de två första perioderna, men sedan fick vi ett mål i tredje. Vi har varit starka i tredje i de senaste matcherna och vunnit flera tredje perioder. Vi hade en fantastisk publik som var en bärande kraft.

- Vi fick några mål till och Frölunda-målvakten var litet darrig, men det tackar vi för. Det var en intressant match.

Luleå satsar på CHL

Fogström tycker det är synd att många av lagen i CHL inte tar turneringen på allvar och i stället ser det som en försäsongsturnering.

Niklas Fogström, Luleå, december 2014
Bild: Yle

- Luleå har alltid satsat och det är några andra svenska lag som satsar rejält. Det är konstigt om man inte satsar, då är det lika bra att inte vara med.

- Vi hoppas att det får samma status som fotbollen i Europa. Det kommer att ta några år, men man måste börja någon gång.

Trots det medger Fogström att en SHL-titel smäller lite högre än att vinna Champions Hockey League.

- Klart man värdesätter en eventuell SHL-vinst högre, men det här är också jätte roligt och bra för Luleå och bra marknadsföring på alla sätt.

Poängen har rasslat in i CHL

I CHL har Fogström plockat tolv poäng på tretton matcher, men i SHL har poängproduktionen varit aningen lugnare. Vad beror det på?

- Det är en bra fråga. Det är ju lite annat motstånd. Speciellt i powerplay är det betydligt lättare i CHL mot de europeiska lagen, det är väl där poängen har trillat in.

- Men det gör inget, de stärker självförtroendet för egen del i alla fall.

Även lagets självförtroende har fått ett lyft i och med segern, vilket bådar gått för resten av säsongen i den svenska ishockeyligan.

- Vi behöver ju framförallt självförtroende i målskyttet. Nu gjorde vi fyra mål igår och det är helt okej. Det har varit väldigt upp och ner hela säsongen i SHL, men vi får hoppas det vänder.

Slutspelet första målet i SHL

Luleå ligger just nu på en åttonde plats i SHL och i första hand vill laget stiga lite uppåt i grundserien för att få ett bra utgångsläge för slutspelet. Sen är det bara att ge järnet.

- Målet är att gå så långt som möjligt, men först är det en playoffs-plats bland de sex bästa som gäller.

Att bli dubbelmästare i slutet av säsongen skulle smaka gott enligt Fogström.

- Det skulle vara magiskt.

I det vinnande CHL-laget spelade också tre andra finländare, Kristian Näkyvä, Markus Fagerudd och Lennart Petrell.

Diskussion om artikeln