Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De här djuren är mest utrotningshotade

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2015 18:27.
A forest guard keeps up vigil on a one- horned Rhino which takes shelter on higher land inside Pobitora Wild Life Sanctuary in the flood affected Morigaon district of Assam, India, 09 September 2013. Heavy rainfall over the last week in neighbouring Aruna
Bildtext Sumatranoshörningen kan ha dött ut om tio år. Den indiska noshörningen du ser på bilden har inte heller många vänner kvar i livet.
Bild: EPA/STR

Trots att vi blir mer och mer medvetna om vår omvärld, och hur vi förstör den, fortsätter vi att göra det. Om tio år står vi kanske inför en värld utan sumatranoshörningar, amurleoparder och kaliforniatumlare.

De mest utrotningshotade djuren

 • Det är svårt att säga exakt vilka djur som är mest utrotningshotade. Många fåglar, däggdjur, groddjur och kräldjur har bara tiotals eller några hundra individer kvar i världen. Orsaken är tjuvjakt, förlorade livssområden och miljöförstöring. Djuren här under är rödlistade av IUCN.
 • Amurleopard (strax under 30 individer i vilt tillstånd, runt 200 i fångenskap)
 • Javanoshörning (runt 40 individer, 2010 sköts den sista javanoshörningen på fastlandet)
 • Vaquita (en liten tumlare, finns färre än 100 individer kvar)
 • Skedsnäppa (färre än 100 vilda par)
 • Cross river-gorilla (250-300 i vilt tillstånd)
 • Vithövdad langur (60-70 individer)
 • Sumatratiger (mindre än 400 individer)
 • Bergsgorilla (880 individer)
 • Sumatraelefant (2400-2800 i vilt tillstånd)
 • I Norden är fjällräven, fjällgåsen och saimenvikaren hotade.

På 80-talet sändes en tv-serie som hette MacGyver. I serien utsattes hjälten MacGyver för olika farliga situationer, som skulle vara spännande men också bildande. I ett avsnitt kämpar han mot tjuvjägare som jagar noshörningar. Efter avsnittet sändes en kort snutt med information, där filmteamet bad omvärlden göra något för noshörningen eftersom situationen var kritisk. Vi spolar fram bandet runt 20 år, och kan konstatera att läget inte alls förbättrats. Istället har det blivit ännu värre. Värst är det för java- och sumatranoshörningen.

- Vi har inte hemskt mycket tid kvar. Ifall vi inte kan åstadkomma en förändring inom de närmsta tio åren, kanske till och med färre år än det, så finns det mycket stor risk att den dör ut, säger Marina Von Weissenberg som jobbar på miljöministeriet och är vice-ordförande på IUCN.

Palmoljeodling som medför minskade levnadsmiljöer är en bov, men det största hotet är fortfarande tjuvjägarna. Betarna är hett eftertraktade i Kina, där de tros kunna bota olika sjukdomar. All internationell handel med noshörningshorn är förbjuden enligt CITES, en internationell konvention som förbjuder handel med hotade växter och djur, men det verkar inte hjälpa. Marina verkar uppgiven, och vet inte vad mer man kan göra för att stoppa den illegala jakten.

- Eftersom handeln sker i länder som hör till världens fattigaste, är det väldigt svårt att förklara för beslutsfattare vad vi kunde göra istället för tjuvjakt. Det här är en större samhällsfråga som måste lösas samtidigt, säger hon.

Eftersom noshörningarna är ensamdjur är de speciellt utsatta. De kommer fram i skymningen och rör på sig under natten. De är en mycket gammal art, och Marina vill gärna kalla dem för ikoner.

- Noshörningen är lite som djurrikets Elvis Presley. Den har en viktig roll både för fåglar, vattenekosystem och savannen. Den har funnits här i tusentals år, så nog skulle det vara en stor förlust för mänskligheten om arten förintades, på grund av människan. Det är en mycket sorglig historia, säger Marina.

Mr Frikkie Rossouw (R), of the SANParks' Environmental Crime Investigations Unit, is assisted in the preparation of the carcass of a rhino killed for its horn for postmortem, Kruger National Park, South Africa, 04 February 2015. During the procedure he ex
Bildtext En noshörning har blivit dödad i Kruger National Park i Sydafrika. Det här hände i februari i år, alltså bara någon vecka sedan. Här undersöks noshörningens kropp av brottsutredare.
Bild: EPA/SALYM FAYAD

För att hjälpa noshörningen tycker Marina att fler borde prata och skriva om den, och berätta hur viktig noshörningen är. En skyddsåtgärd som många kan ta del av borde också utvecklas. Annat som borde uppstå är nätverk.

- Fler måste få upp ögonen för noshörningarnas situation, och vi måste få bukt på tjuvjakten. Eftersom vi vet att det handlar om handel, så borde det egentligen fixas ganska enkelt, tycker jag.

Elefanten är fortfarande i riskzonen

Ett annat djur som länge varit eftertraktad för sina betar är elefanten. Beståndet har gått upp och ner, men i Afrika är de fortfarande utrotningshotade. Speciellt i Zimbabwe, Sydafrika och Kenya.

- Men de har också haft väldigt stora lager på betar som man via avtal försökt sälja istället för att ta livet av nya elefanter, säger Marina.

A police officer walks amongst seized elephant tusks displayed on the ground in Tudor estate in the port city Mombasa, Kenya, 05 June 2014. A total of 228 whole elephant tusks and others in peices were seized by police, who raided a warehouse in the port
Bildtext Elefantbetar som beslagtagits i Mombasa i Kenya förra sommaren. Polisen hittade totalt 228 hela betar.
Bild: EPA/STR

Situationen är ändå kritisk, och bestånden beror mycket på hur stora nationalparker och naturskyddsområden elefanterna har att röra sig på. Men varför har det då gått bättre för elefanten än noshörningen?

- För det första har beståndet varit starkare. Också politiskt sett har elefanterna fått en större uppmärksamhet.

Det kanske beror på att vi länge använt elefanten – både som hjälpredor och som underhållning. Och på Dumbo så klart.

- Elefanten har alltid varit mera som en vän till människan. Den har varit på cirkus, den är lite mysig, och den är inte lika aggressiv som en noshörning, säger Marina.

Tourists ride on elephants as they go on the first trip of the tourist season at the Pobitora Wildlife Sanctuary, about 50 km from Guwahati city, India, 02 November 2013. The Assam Forest Department has reopened Pobitora Wildlife Sanctuary for tourists fr
Bildtext Turister rider på en elefant i Pobitora Wildlife Sanctuary i Indien. Elefanter har alltid varit våra vänner, i alla fall i större utsträckning än de aggressiva noshörningarna.
Bild: EPA/STR

De är till för att hjälpa

 • Ex situ -bevarande av vilda arter innebär att man skyddar dem utanför deras naturliga habitat. Detta görs av zoon, akvarier, botaniska trädgårdar och olika slags genbanker.
 • CITES (Convention of International Trade in Endangered Species) är en internationell konvention som producerar en lista där olika djur och växter rankas på grund av deras sårbarhet.
 • IUCN, International Union for Conservation of Nature, är mest kända för att ha grundat Världsnaturfonden (WWF) och för att ha tagit fram "IUCN Red List of Threatened Species™", en lista över utrotningshotade växter och djur.

Noshörningen är som bekant världens farligaste djur. Marina berättar att du har väldigt få chanser att överleva ifall du hamnar framför en noshörning i skymningen, när den är på väg att köra igång sin dag. Tänk att människan håller på att utrota världens farligaste djur. Hur sjukt är inte det?

- Det känns så fel som det bara kan vara. Vi ger en eloge till noshörningen, tycker jag.

Det går bra för tigrarna – eller?

För en tid sedan kunde vi läsa att det går bra för Indiens tigrar. Antalet är nu uppe i drygt 2200, vilket betyder en ökning med 30 procent jämfört med den förra mätningen som gjordes för fem år sedan. Det betyder också en ökning med nästan 60 procent jämfört med bottennoteringen för nio år sedan. Då såg det riktigt mörkt ut för artens framtid. Men bara för att det går bra för en sorts tiger betyder det inte att vi kan pusta ut. Marina berättar att det fortfarande är kritiskt för andra tigerarter, bland annat amurtigern som lever på gränsen mellan Kina och Ryssland.

- Tigrarna som finns på den kinesiska sidan blir ofta dödade eftersom man i den kinesiska kulturen tror på djurens stärkande roll för bland annat potensen. Handeln med de utrotningshotade arterna är väldigt lukrativ.

Tigers play together while swimming at the Xiongsen Bear and Tiger Mountain village, home to about 1,400 reserve tigers in Guilin, China, 24 August 2007.
Bildtext Två sibiriska tigrar leker i vattnet i ett tigerreservat i Kina.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Det finns nu endast ett hundratal individer kvar, och man är mycket oroad över inavel. För en hälsosam stam behövs ungefär lika många som den indiska tigern nu kommit upp till, alltså över 2000. En orsak till detta är att tigrarna lever i kolonier.

- Man har också försökt använda så kallat ex situ-bevarande, där man placerar ut tigrar i olika djurgårdar och zoon, men de har inte möjlighet att flyttas tillbaka till naturen, det är helt klart.

Att förflytta djur till olika djurgårdar för att försöka bevara arten är alltså en ganska dålig metod, eftersom djuren sedan inte klarar sig i naturen.

- Det är ett så pass tufft liv att klara sig själv. Det har att göra med instinkten att jaga och att hitta sin egen föda. När du är på ett zoo och får din föda samma tid varje dag blir du passiverad, och det här gäller framför allt de större däggdjuren, säger Marina.

Läs mer här: Tigrarna blir allt fler i Indien

Mer om ämnet på Yle Arenan