Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Runebergspriset till Joni Skiftesvik

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 13:05.
joni Skiftesvik
Bildtext Joni Skiftesvik har tilldelats Runebergspriset år 2015.
Bild: Hilkka Skiftesvik

Runebergspriset 2015 beviljades i dag på Runebergsdagen den 5 februari Joni Skiftesvik för romanen Valkoinen Toyota vei vaimoni.

Vinnaren utsågs av en jury som bestod av juryns ordförande, kulturjournalisten och kritikern Elisabeth Nordgren, samt författaren och kritikern Irja Sinivaara och författaren Jouko Sirola.

Enligt juryn är Joni Skiftesvik "en skicklig berättare och hans roman utgör realistisk berättarkonst då den är som bäst. Skiftesviks mening är noggrann och full av betydelse, hans språk vibrerar på ett säreget sätt, dialogerna är korta men spänningsmättade. Det finns inte många författare vars texter har en smak som man känner, kommer ihåg och känner igen, då man en gång har smakat på den. Därför är Skiftesvik unik som berättare.

Början på romanen Valkoinen Toyota vei vaimoni förebådar ödesdigra händelser. Sjukdom skiljer på ett gammalt par och huvudpersonen försjunker i minnen, gör upp med sitt liv. Berättelsen appellerar till känslor, den berör, men det allra viktigaste är att då man stänger boken, sker ett under: bokens tunga innehåll fortsätter att leva i ens tanke och växer dag för dag. Det har skrivits många bra romaner, men ett mästerverk känns igen på dess efterverkningar."

Kandidaterna till Runebergspriset år 2015 var:

1) Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset
2) Minna Lindgren: Ehtoolehdon pakolaiset
3) Merete Mazzarella: Själens nattsida - om Mary Shelley och hennes Frankenstein
4) Tanja Pohjola: Lintu pieni
5) Helena Sinervo: Avaruusruusuja
6) Marisha Rasi-Koskinen: Vaaleanpunainen meri
7) Susanne Ringell: Tärnornas station
8) Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni

Runebergspriset är ett litterärt pris som delades ut för första gången år 1986 på Johan Ludvig Runebergs födelsedag den 5 februari. Priset uppgår idag till 10 000 euro.

Priset grundades för att stöda högklassig litteratur, men också för att ge impulser till den litterära debatten samt för att liva upp firandet av Runebergsdagen.

Priset understöds av Borgå stad samt av tidningen Uusimaa och föreningarna Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands Svenska författareförening.

Kandidaterna till årets upplaga av Runebergspriset har utsetts av ett råd bestående av universitetslektorn och kritikern Outi Oja, författaren Stella Parland samt författaren Markku Karpio.