Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mögel tvingar Borgås veterinär att flytta

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 17:37.
Katt i bur
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle/Maja Ottelin

Lokalitetscentralen i Borgå föreslår att stadsveterinären flyttar från Näse till Kungsporten. De nuvarande lokalerna i Näse är för mögelskadade.

Lokalitetsdirektör Börje Boström säger att det vettigaste är att stadsveterinären flyttar in i de lokaler i Kungsporten där Arbets- och näringsbyrån tidigare höll till. Meningen är att hälsoinspektörerna flyttar in i samma lokaler som veterinären.

Borgå stad hyr lokalerna av Veritas. Jämfört med nuläget skulle hyran stiga med 4 000 euro i månaden.

Lokalerna ska byggas om enligt veterinärens och hälsoskyddets behov. Preliminära ritningar har gjorts upp, säger Börje Boström. Det ska bland annat bli flera ingångar till huset.

Ägaren Veritas sköter renoveringen. De beräknade kostnaderna går på 400 000 euro.

Börje Boström presenterar planerna för social- och hälsovårdsnämnden på tisdag kväll. Det slutgiltiga beslutet fattas av stadsstyrelsen senare i februari.

Huset borde rivas

Den nuvarande veterinärmottagningen i Näse är mögelskadad och har varit det en längre tid. Lokalitetscentralen har redan i ett års tid varit på jakt efter nya lokaler.

Veterinärstationen i Näse finns i ett hus som ursprungligen byggdes för privat boende, ett småhus, inte som en offentlig byggnad.

- Huset är i så dåligt skick att det inte går att renovera, säger Tony Lökfors vid Lokalitetscentralen. Enligt honom borde huset rivas.

Han tillägger att placeringen inte heller är den rätta. Veterinärstationen har varit på en sådan plats att det har varit svårt att få trafikarrangemangen att fungera. Parkeringsplatsen är liten och trång.