Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

LED-lampor på frammarsch

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2021 08:32.
lampförsäljningsstatistik 2007-2014
Grafik.

På sistone har LED-lamporna sjunkit kraftigt i pris. De är nu populärare än lågenergilamporna och flåsar redan halogenlamporna i nacken.

Den mest sålda lamptypen för hemmabruk i fjol var halogenlampan, som till egenskaper och utseende är nära de klassiska glödlamporna.

Framtiden verkar ändå vara LED-lampornas. År 2014 ökade försäljningen av LED-lampor kraftigt och de är nu den näst mest sålda lamptypen i Finland. Förklaringen ligger i sjunkande priser och bättre tekniska egenskaper.

Försäljningssiffrorna i diagrammet härstammar från Elektrotekniska handelsförbundet. De bygger på statistik och uppskattningar av den icke-statistikförda försäljningen.

De traditionella glödlamporna har praktiskt taget försvunnit från marknaden genom politiska beslut i EU. Avsikten är att spara energi.

EU-direktiv förbjuder snart också många halogenlampor

Glödlamporna förbjöds gradvis från och med år 2009 genom ett EU-direktiv om effektivare energianvändning. De glödlampor som fortfarande får säljas är huvudsakligen avsedda för specialändamål, till exempel som ugnslampor.

Också halogenlamporna börjar fasas ut. Från och med september år 2016 får lampor i EU:s energiklass C eller lägre inte längre säljas. Till dem hör de flesta av dagens halogenlampor.

EU-direktivet har kritiserats för att de första lågenergilamporna (lysrörslamporna) som skulle ersätta glödlamporna hade tekniska brister. De tidiga lågenergilamporna hade barnsjukdomar, såsom lång tändningstid och ett "kallt" blåskimrande ljus.

Nu verkar det som också lågenergilamporna håller på att förpassas till historien eftersom LED-lamporna i de flesta fall erbjuder bättre tekniska egenskaper till samma pris.

Elektrotekniska handelsförbundets statistik visar också att den totala lampförsäljningen i Finland har halverats sedan år 2009. Det är en logisk följd av att glödlamporna har ersatts av betydligt mera långlivade lamptyper.

Läs också: Så väljer du rätt lampa!

Diskussion om artikeln