Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Unik filmsatsning på svenska får fortsättning

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 16:58.
Novellfilm 2017
Bildtext Tävlingslogo för Novellfilm 2017
Bild: Yle

Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle lanserar två nya manustävlingar på svenska i Finland. Tävlingarna som går under namnen Novellfilm 2017 och Kortfilm 2017 vill vaska fram nya manusförfattare och högklassiga filmer på svenska för tv. Tävlingarna är en fortsättning på Novellfilm och Kortfilm 2015, ett projekt inom ramen för vilket vi kommer att få se en ny novellfilm och tre kortfilmer.

– Vi såg att det finns ett enormt intresse och stort kunnande i samband med de första tävlingarna. Vi fick fler bidrag än vi hade väntat oss. Det är en svår bransch och vi hoppas på det här sättet hjälpa fram nya förmågor, säger Carin Göthelid, mediechef på Svenska Yle.

Tävlingarna är öppna för manusförfattare som jobbar på svenska i Finland. För att kunna vara med i tävlingen behöver manusförfattaren ha ett samarbete med ett produktionsbolag i tv- och filmbranschen.

Våga släppa loss!

– Vi söker berättelser som utspelar sig i nutiden och som filmmakarna själva upplever som viktiga, säger Joona Louhivuori på Finlands Filmstiftelse.

– Vi önskar oss förslag där filmmakarna förmedlar spännande aha-upplevelser eller fenomen, för just sin favoritpublik. Vi välkomnar genrefilmer och formexperiment, lika väl som traditionellt drama. Det lönar sig inte att vara alltför försiktig. Den här tävlingen ger möjlighet att släppa loss.

Treatment till Novellfilm 2017 ska lämnas in senast 15 april och färdiga manuskript till Kortfilm 2017 senast den första augusti.

Av alla inkomna bidrag i novellfilmstävlingen går tre till vidareutveckling. Det vinnande manuset får 200 000 euro i stöd för att bli en novellfilm som visas på Yle Fem 2017.

Av de inkomna bidragen i Kortfilm 2017 väljs högst tre stycken som får ett stöd på 100 000 euro per manus för att bli en kortfilm som visas på Yle Fem 2017.

Vinnarna i bägge kategorier väljs i slutet av september av företrädare för de tre samarbetsparterna i projektet. De offentliggörs 30.9.2015.

Här kan du lyssna på Anna Blom som berättar vilken betydelse en filmtävling har

Anna Blom om att vinna tävlingen

5:07

Mer om ämnet på Yle Arenan