Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Ett av tre byggföretag tror det blir sämre

Från 2015
Byggplats.
Bild: Yle/ Petri Aaltonen

Konjunkturutsikterna är fortfarande svaga. Det här framgår av den konjunkturbarometer som Finlands näringsliv EK publicerade på onsdagen. Draghjälp får det finländska näringslivet av den försvagade euron och det låga oljepriset, men helhetsbilden är trots allt dyster.

Dystrast är det på byggnadssidan där en tredjedel av företagen förutspår att konjunkturerna fortsättningsvis blir sämre. Nästan lika dystert är det i servicebranschen där vart fjärde företag förutspår att läget fortsätter att bli sämre.

Penna Urrila, chefsekonomist vid Finlands näringsliv EK.
Bildtext Penna Urrila.

- Vi har ett sämre sysselsättningsläge än tidigare och den offentliga sektorn har skurit ner sina utgifter, konstaterar ledande ekonomen Penna Urrila på EK. Också en del skatter har stigit. Allt det här betyder sämre tider på hemmamarknaden.

"Industrin har låga förväntningar"

Däremot verkar det som om industrin håller på att återhämta sig sig.

- Men ljusglimtarna är trots allt fortsättningsvis svaga, säger Penna Urrila. Och förväntningarna är låga.

Industrin förväntar sig trots allt något flera beställningar och tror på en ökad produktion under våren.

Mest positiva är tongångarna inom teknologiindustrin som tror på en minimal tillväxt. Datasäkerhetsföretaget F-secure meddelade på onsdagen att bolaget säljer sina molntjänster till amerikanska Synchronoss Technologies.

Affären går lös på 60 miljoner dollar eller dryga 50 miljoner euro. F-secure gjorde i fjol en vinst på dryga 20 miljoner euro. Det här är ändå 15 procent sämre än året innan.

"Euron svagare enbart mot dollarn"

Exportindustrin har fått en viss draghjälp av den svagare euron, men effekterna är begränsade.

- Euron har blivit svagare enbart mot dollarn, påminner Urrila. Om vi tittar på hela Finlands export och de valutor som vi är beroende av har euron bara blivit lite svagare. Den svenska kronan har försvagats ännu mera och den ryska rubeln har rasat.

Det låga oljepriset har också gett industrin en puff framåt.

- Ett lågt oljepris gynnar tillväxten i hela världen, konstaterar Urrila. Det här gäller framförallt Asien, USA och Västeuropa. Effekterna av det låga oljepriset är mera betydelsefulla än de smällar som vi har tagit av Rysslandsexporten.

Priset på råolja har påverkat de finländska energijättarnas resultat. Det här ser vi på de bokslut som har presenterats på onsdagen.

Neste Oil gjorde en vinst på dryga 580 miljoner i fjol. Det här är aningen sämre än året innan, men väldigt bra med tanke på att priset på råoljan halverades under slutet av förra året.

Också Fortum gör ett sämre resultat än året innan. Fortum backar med 4 procent och landar på en vinst på nästan 1,4 miljarder euro.

Jobben blir färre i byggbranschen

De dystra konjunkturutsikterna leder också till att arbetstillfällena blir färre. De flesta jobben försvinner från byggnads- och servicebranscherna.

I byggnadsbranschen ser 60 procent av företagen mörkt på efterfrågan. På servicesidan är motsvarande siffra knappa 50 procent.

EK:s konjunkturbarometer sammanställs på basen av svar från knappt 1400 finländska företag.