Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vice ordförande i Bensow: Krav på avgång förhastade

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 19:18.
Mikael Damsten
Bildtext Mikael Damsten anser att Patent- och registerstyrelsens krav på avgång är förhastade.

Styrelsens vice ordförande Mikael Damsten anser att Patent- och registerstyrelsens krav på att styrelsen för Bensowstiftelsen ska avgå är förhastade. Han tas också på sängen av uppgiften om att styrelseordföranden vill avgå.

- Jag är överraskad av att Patent- och registerstyrelsen vill att vi ska avgå på basis av ett tv-program utan att ha frågat oss vilka åtgärder vi har vidtagit, säger Damsten till Yle Huvudstadsregionen.

Anser du att Patent- och registerstyrelsen dragit förhastade slutsatser?

- Det skulle jag absolut säga.

Kan styrelsen med andra ord sitta kvar?

- Om styrelsen kommer till en sådan slutsats så kan den. Myndigheten har själv medgett att kraven på att tvångsavsätta en styrelse inte uppfylls.

Damsten som själv driver en advokatbyrå säger att enligt lagen kan Patent- och registerstyrelsen bara avsätta en styrelse om den upprepade gånger agerar i strid med stiftelselagen och stiftelsens intressen. Det här sker via en rättsprocess där en god man först utses och därefter en ny styrelse.

"Stadens övervakare ska se till att bygget slutförs"

Damsten har diskuterat med Juha Viertola på Patent- och registerstyrelsen, men säger att de då inte hade tid att gå in på de åtgärder som stiftelsen har vidtagit för att rätta till fuskbygget när det gäller renoveringarna av daghemmen.

- Vi har fått en skrivelse från Patent- och registerstyrelsen som vi ska besvara och den kommer vi att besvara i god ordning och berätta vad vi har gjort.

Vad har ni gjort?

- Det blir en för lång historia att kommentera. Men när det gäller daghemsbygget har vi flera övervakare och utredare som är godkända av Esbo stad. De ska se till att bygget slutförs på rätt sätt och att alla fel som gjorts korrigeras.

Stiftelsens styrelseordförande Iselin Krogerus-Therman befinner sig nu i Spanien men har i en intervju för Yle Huvudstadsregionen sagt att hon gärna avgår.

- Jag avgår väldigt, väldigt gärna för jag ser att jag har tagit vatten över huvudet. Jag trodde att jag skulle leda verksamheten på Bensow,och så har det ju inte blivit. Jag är inte någon expert på byggnadsfrågor och vi har en enorm fastighetsmassa, sade Krogerus-Therman.

Damsten hör om Krogerus-Thermans besked via Yle Huvudstadsregionen och har inte diskuterat frågan med henne.

"Jag sitter med en god vän och vill inte kommentera"

Tv-programmet MOT berättade i måndags att slarv i samband med renoveringen av daghemmen Lilla och Stora Lyan blir en dyr affär för stiftelsen när bristerna ska repareras. Sammanlagt har den misslyckade renoveringen kostat närmare en miljon euro. Dessutom har stiftelsen betalat 170 000 euro till ett byggföretag i Tallinn efter att renoveringen av daghemmen avbröts då de saknade bygglov.

Krogerus-Therman hade överlåtit ansvaret för byggandet på tidigare styrelsemedlemmen Matti Ståhlberg. Kravet på att styrelsen ska bytas ut gäller således inte honom eftersom han inte längre sitter i styrelsen.

- Jag sitter här med en god vän och vill inte kommentera någonting. Som jag sagt tidigare är det styrelsens ordförande och vice ordförande som uttalar sig, säger Ståhlberg när Yle Huvudstadsregionen ringer upp.

Övriga styrelsemedlemmar har inte kunnat nås. Styrelsen möts på måndag den 9 februari och diskuterar då vilka åtgärder som vidtas.

Läs också:

Bensowordförande: Jag avgår väldigt gärna
PRS. Bensowstyrelsen har inte vårt förtroende
Miljöskyddet vill nu se Bensows mögelrapport
Bensow mörkade mögelrapport
Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler