Helt åt skogen i skidspåren

Det är några grader kallt, lite mulet och cirka 30 centimeter snö i terrängen då premiärturen i vår friluftsserie "Helt åt skogen" ska starta på vackra Virttaa ås och friluftsområdet Harjureitti (övers. "Åsleden").
Vi har valt att åka 65 kilometer in i landet från Åbo för att få ordentligt med snö och fina skidspår. Det är några grader kallare än vid kusten och luften känns också torrare. Varken jag eller friluftsguide Patrik Berghäll har hunnit med särskilt mycket skidåkning i vinter, så det pirrar så där lagom i magen. Jag har också nyss vallat skidorna och hoppas att det ska hjälpa mig framåt i spåret.
Virttaa ås har under de senaste åren varit mycket omtalat, i och med att Åboregionens dricksvatten filtreras genom marken där, men det är också ett stort och vackert friluftsområde med kilometervis av skidspår och vandringsleder. Åsens natur är speciell. Nu är ju marken täckt av snö, men det växer tätt med tallar och utsikten ska vid klart väder vara fantastisk från de högsta punkterna. Området har också fått smeknamnet "Lilla Lappland" och med de snöbeklädda tallarna kan man förstå varför.
Med oss har vi ryggsäckar packade med dricksvatten, både varmt vatten i termos och kallt vatten i flaska. Extra vantar, mössa, strumpor, en pausjacka att dra på sig under matpausen och ett sittunderlag har vi också med oss. Dessutom har Patrik packat ner mat åt oss. Färdigkokta makaroner, färdig ostsås, lite burkmajs och skinkstrimlor, som vi sedan ska värma upp i en liten trangia.
Det tar ungefär en timme att köra från Åbo, och då vi kör in på parkeringsplatsen vid Eräveikkojen maja ser det mycket lovande ut. Massor med mjuk snö, inga andra bilar, och fina spår som börjar direkt från parkeringsplatsen. Patrik har lagt upp en rutt för oss på 22 kilometer. Sammanlagt finns det 28 kilometer maskinellt uppkörda skidspår i området, av vilka 14 kilometer är belysta.
Vi blir direkt belönade - föret är nämligen fantastiskt! Alldeles nypreparerade spår som dessutom frusit på. Min ryggsäck som dessutom innehåller en del inspelningsutrustning, mikrofoner, systemkamera och smarttelefoner, känns inte alls tung då vi glider framåt.
Eftersom det är en tallbeklädd ås vi skidar på, är det lätt kuperad terräng. Inga jobbiga backar varken upp eller ner. Perfekt för en första skidtur efter en längre paus.
Det går undan tills...
Så här långt har jag klarat mig riktigt bra, men för Patrik börjar det gå trögt. Vi hittar ett spår som inte körts upp efter nattens snöfall och den lösare snön samlar sig under skidorna, och glidet försvinner. Vi bestämmer oss för att ta en första kaffepaus efter 7 kilometer.
I området finns flera vindskydd att sätta sig vid, alla utrustade med eldplats, ved, yxa och utedass. En del platser har till och med kastruller och stekpanna som man kan använda sig av.
Under pausen börjar det också snöa och temperaturen börjar närma sig noll. Då vi fortsätter turen hinner jag inte skida många hundra meter innan mitt glid också försvinner och snön klumpar sig under skidorna. Efter en kilometer har vi inget annat val än att lägga om rutten och ta en tidigare matpaus, i hopp om att det ska sluta snöa. Vi skidar lite till för att komma till nästa vindskydd.
Vid vindskyddet Klemelaavu träffar vi också Jorma Nieminen och Pirita Leijonakallio från Åbo. Också de har haft samma problem som vi.
- Först var det bara att glida framåt, men nu är det som att åka i tjära, säger Jorma Nieminen, som står på skidor för första gången på åtta år.
Bägge två är ivriga friluftsmänniskor och det är deras första besök i området. De är imponerade av faciliteterna, vindskydden och deras utrustning.
- Det är sällan det finns yxor på liknande ställen, och de här är dessutom vassa, säger Pirita Leijonakallio imponerat. Trots de senaste kilometrarnas motgångar är bägge två säkra på att de kommer att besöka området igen.
Och sen blir det bara värre...
Vi lämnar Pirita och Jorma i vindskyddet och drar vidare. Siktet är ställt på bilen som ligger 4 kilometer bort. Och det är trögt som aldrig förr. Knappt har jag fått på mig skidorna så har jag ett ordentligt lager snö under dem. Bara att försöka slå bort snön med stavarna. Och det gäller att hålla ångan uppe. Stannar jag upp, fryser nysnön fast i skidorna igen...
- Det skulle vara katastrof det här om vi var ute med barn, säger Patrik. Men nu är det bara att fortsätta.

Trots att vi sätter silikon på skidbottnen med jämna mellanrum, hjälper det bara en liten stund. Men vi är inte de enda som får staka sig fram. Många andra vi möter i spåret kämpar med samma problem. Visst finns det äldre herremän som bara flyger fram i spåret, men de har kanske varit duktigare på att förutse väderväxlingen än vi. Någon stor temperaturförändring har det inte varit frågan om men tillräckligt stor tydligen.
Så småningom börjar vi närma oss bilen. Till slut får jag upp ett litet flyt under den sista kilometern och kan åka in mot "mål" med ett leende på läpparna. Sjutton kilometer blev det till slut!
Harjureitti vid Virttaa ås
- Avstånd : 65 km, 1h från Åbo
- Vinteraktiviteter: 28 km körda skidspår, 14 km belysta spår, pulkabacke
- Skidrutternas längd: 4-19 km
- Svårighetsgrad: Lätt - medelsvår - Lämpliga spår för "söndagsåkare"
- Snösäkerheten god till slutet av mars, ibland längre.
- Faciliteter: 5 vindskydd med ved och utedass, två skidstugor med kaffe och saftförsäljning under helgerna.
- Skidspåren fungerar som vandrings- och cykelleder under sommaren.
Efter turen är vi överens om att det trots allt inte gick "helt åt skogen". Förmiddagens fina flyt, det milda vintervädret, god mat, gott sällskap och inte minst miljön väger upp mot motgångarna. För min egen del blir det alldeles säkert ännu en skidtur här för mig i vinter och varför inte en tur till våren också.
Ut på tur!
Då är det dags för er kära publik att ta er ut! Besök området vi var till, eller ett annat område i Åborgionen. Tipsa oss och andra om fina ställen värda ett besök. Gör det genom att kommentera artikeln och skicka in bilder, radiovega.aboland@yle.fi. Bilderna publicerar vi i ett separat album på webben. Delta också genom de sociala medierna, posta antingen bilder på Facebook, Twitter eller Instagram. Tagga oss Yle Åboland (länk) på Facebook, @yle_aboland på Twitter och @yleaboland på Instagram och glöm inte att använda hashtaggen #heltåtskogen.
Kartlänkar till skidspåren och området som helhet.
Helt åt skogen är ett samarbete mellan Yle Åboland och Folkhälsans förbund. I serien kommer vi under årets lopp att besöka intressanta friluftsområden i Åboregionen och prova på olika sätt att ta sig fram i varierande terräng.