Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Filmen Leviatan skakar Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 05:30.
Regissören Andrej Zvjagintsev på en presskonferens i Moskva om sin film Leviatan.
Bildtext Andrej Zvjagintsev på en presskonferens i Moskva om sin film Leviatan.

I dag får den ryska biopubliken äntligen se den omtalade ryska filmen Leviatan. En Oscarsnominerad film som på hemmaplan har provocerat fram en sällan skådad debatt där vissa stämplar den som antirysk.

Den senaste månaden har det stormat hårt kring Andrej Zvjagintsev och hans film Leviatan. Debatten har varit så hätsk att många misstänkte att filmen aldrig når de ryska biograferna.

Leviatan handlar om en ensam mans kamp mot korrupta politiker och den utspelar sig i en gudsförgäten by i norra Ryssland. Leviatan är ett bibliskt sjöodjur och många menar att det symboliserar Putins Ryssland.

Zvjagintsev pratar gärna om att filmen lyfter fram allmänskliga prövningar, samtidigt förnekar han inte att Leviatan bär på ett samhällskritiskt budskap.

– Jag är övertygad om att vårt land behöver den här filmen och jag är också övertygad om att den hittar en stor publik därför att vår publik behöver den, säger Zvjagintsev i en intervju.

– Filmen berättar sanningen om vårt liv just nu, den är bitter, men sann, och vi behöver den för att kunna vakna upp, för så här kan vi inte fortsätta leva, menar regissören.

Svartmålning

Det finns mycket hopplöshet, korruption och alkoholism i Leviatan. Inte precis den glansbild som de statliga tevekanalerna varje dag försöker visa upp.

Filmen passar också synnerligen illa i den patriotiska kampanda som myndigheterna eldar på. Inte undra på att många ledande ryska politiker kallar filmen för antirysk.

– Filmen svartmålar våra liv, sade kommunistledaren Gennadij Ziuganov.
– Respektlöst gentemot landets historia och den ryskortodoxa kyrkan, menade Sergej Popov från maktpartiet Enade Ryssland.

Den Kremlvänlige politologen Sergej Markov krävde att Zvjagintsev ställer sig på Röda torget och ber om förlåtelse.

Ärekränkning

En del religiösa fanatiker krävde att filmen helst inte ska visas då den svartmålar både Ryssland och den ortodoxa kyrkan.

Valerij Grisjko spelar en korrumperad biskop i filmen och rollen ledde till att han fick stora problem i sin hemstad Samara. En lokal politiker samlade ihop underskrifter där man krävde att Grisjko sparkas från sin tjänst som chef för stadsteatern.

– Han saknar principer och älskar inte sitt fosterland, menade gruppen.

Grisjko har nu stämt politikern för ärekränkning.

För mycket fula ord

Leviatan har fått ekonomiskt stöd av det ryska kulturministeriet, något som har upprört många av filmens kritiker. Kulturministern själv var inte imponerad av filmen.

– Jag tyckte inte om den, sade minister Vladimir Medinskij. Den präglas av en existentiell hopplöshet. Dessutom finns där för många svordomar.

Kulturministern såg den ursprungliga versionen som innehåller svordomar. I den version som ska visas på de ryska biograferna har den rensats på alla fula ord.

Enligt en ny rysk lag som trädde ikraft ifjol är svordomar förbjudna i filmer, böcker och på teatern.

Många menar att filmens trovärdighet lider allt för mycket när svordomarna saknas. Därför har också omkring fyra miljoner ryssar redan sett den piratkopia som finns gratis ute på nätet.

En del tittare fick dåligt samvete för att ha tittat på filmen gratis och öppnade en sajt där publiken fick bidra. Hittills har man samlat ihop 13 000 euro.

Leviatan har under vintern vunnit flera stora pris. Filmen vann en Golden Globe som bästa utländska film och och nominerad i samma kategori vid Oscarsgalan. På onsdagen vann filmen de ryska kritikernas pris.