Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Malin Buska uppfyllde sin dröm i Åbo

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 14:47.
malin buska
Bildtext Malin Buska spelar drottning Kristina i Mika Kaurismäkis film The Girl King. Filmen har spelats in i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Drottning Kristina (1626–1689) är helt klart en av de mest intressanta och speciella regenterna i Sveriges historia. Drottningens personlighet och liv lyfts det här året fram både genom utställningen vid Åbo slott och runtom i världen i form av Mika Kaurismäkis film The Girl King, som spelades in i slottet under vårvintern 2014.

Svenskan Malin Buska, som är uppvuxen i Övertorneå och har huvudrollen i The Girl King, gillar att man kombinerar filmen med en utställning.

- Jag tycker att det är en väldigt fin och välgjord utställning. Det är också jättefint att man på det här sättet kan dela med sig av filmskapandet till staden.

Apropå staden Åbo, du har själv spenderat en hel del tid här i samband med inspelningen av filmen, hur har du trivts i Åbo?

- Det har varit både och. Jag var ju här i nästan ett halvår och den första tiden tillbringade jag själv i ett litet trähus, där jag varken hade TV eller tillgång till Internet, knappt telefon heller. Så det var rätt ensamt och det var inte så många från filmteamet som hade kommit hit då. Det var rätt tufft samtidigt som det också gav mig väldigt mycket.

- Det var lite som på drottning Kristinas tid och det var lite det jag ville komma åt. Komma i kontakt med mig själv och ta in henne i min kropp och mitt huvud och hjärta.

"En stor symbol inom feminismen även i dag"

Hur har just det varit, alltså att ta in henne som roll?

- Det har varit väldigt delikat. Det har gjort ont många gånger, men det har också gett mig jättemycket.

The Girl King är en berättelse om en kontroversiell ung kvinna som blev regent över Sverige-Finland redan vid fem års ålder, men lade ner kronan som 28-åring. Hur skulle du beskriva drottning Kristina som person?

- Hon var väldigt sann mot sig själv eller åtminstone försökte vara det och gå sina egna vägar. Oavsett om hon var en lögnare, en sanningssägare eller en rebell så gjorde hon ändå det hon ville.

- Hennes avtryck sitter ju kvar, hon lever ju fortfarande och hon är en stor symbol inom feminismen även i dag. Men också att hon tog hit konst, filosofi och vetenskap och hon försökte ju utbilda och göra det protestantiska Sverige till någonting mer påläst och sinnligt.

"Väldigt glad över att det är Mika som gör den här filmen"

Vad tänkte du när du blev erbjuden den här rollen?

- Jag blev otroligt glad. Också över att det är Mika Kaurismäki som gör den här filmen. För det gjorde ju också allt mycket större, eftersom jag har beundrat hans verk sedan långt tillbaka.

- Att han porträtterar drottning Kristina kan man se lite som att det inte är riktigt helt förutsägbart att han gör ett kostymdrama, men det är fortfarande en person som kanske står lite utanför samhället. Och han kan lyfta upp de personerna och lägga någon form av förstoringsglas på dem och så ser man det vackra och det som är briljant och glasklart.

I filmen ses även bland annat svensken Michael Nyqvist och kanadensiska Sarah Gadon. Ett flertal kända finländska skådespelare är också med i filmen, till exempel Laura Birn, Samuli Edelmann, Mikko Leppilampi, Ville Virtanen, Hannu-Pekka Björkman och Jarmo Mäkinen.

Vad betyder rollen som drottning Kristina för din egen del?

- Det har varit en dröm för mig så på något sätt är det lite märkligt att jag nu har uppfyllt den drömmen, säger Malin Buska som långfilmsdebuterade i Happy End (2011) och även har en roll i Snabba Cash III (2013).

"Finländsk film har jättemycket att erbjuda"

Efter att ha spenderat rätt så lång tid här i Åbo, hur ser du på Åbo i framtiden?

- Jag är jätteglad över att komma tillbaka till Åbo. Redan på flygplatsen kände jag en glädje och en värme. Den här platsen betyder mycket för mig och jag vill gärna komma tillbaka och jobba här igen.

- Dessutom tycker jag att finländsk film har jättemycket att erbjuda. Det har Finland alltid haft.

Fotnot:
Utställningen Flickkungen – Made in Turku i Åbo slott pågår mellan den 5 februari och den 27 september och skildrar Kristinas liv, personlighet, uppfostran och förberedelser inför rollen som regent.

I slottets salar kan man se både äkta föremål som tillhörde Kristina, från museet Livrustkammaren i Stockholm, och dräkter med tillbehör som användes i filmen. Utställningen skildrar även livet i Åbo och på slottet på 1600-talet.

Åbo museicentrals webbplats kan du läsa mer om både utställningen och filmen The Girl King.