Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Ted och Kaj

Från 2007
Uppdaterad 20.04.2015 10:25.
Seportaget: Ted och Kaj - Spela upp på Arenan

Hur uppstår humor och vad är roligt? Möt Ted och Kaj, vännerna bakom radio Pleppo.

Att göra ett konstnärsporträtt kan vara knepigt, man får inte bli för lyrisk eller för analytisk. Och att presentera två humorister är ännu svårare, hur skall man få fram humorn utan att strecka under den. Den här dokumentären lyckas på båda punkterna.

Eero Wallén presenterar Ted och Kaj, killarna bakom radio Pleppo. Ted och Kaj är två vänner från Pedersöretrakten (Purmo och Esse) som bor tillsammans, jobbar tillsammans och äter tillsammans.

Ted och Kaj delar allt. Kaj är ordentlig, till pedantiskhet och Ted slarvig, och lämnar alltid brödet framme och torkar. Ibland umgås man för mycket, menar Ted, ibland hatar jag Kaj. Oftast älskar jag nog Ted, kontrar Kaj, men ibland får man bara för mycket att honom, vi är bara tillsammans, av det får ju man "fel i huvu på riktigt".

Ted och Kaj visar fram hur sketcherna föds. De utgår ofta från verkligheten och vardagslivet, men killarna tänjer det till en extrem nivå. Kaj säger: "Radio Pleppo i ett nötskal är att man skrattar så mycket att man får spykänslor och måste gå och duscha".

För övrigt diskuterar man jantelag, Pedersöreuppfostran, livet, finlandssvensk radio och finlandssvenskars sätt att tala, kroppar, ljud och vardag.

Text: Ida Fellman

Mer om ämnet på Yle Arenan