Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Doris Lessing skriver om verkligheten i memoarer och politisk sci-fi

Från 2007
Uppdaterad 20.04.2015 10:54.
Doris Lessing om Shikasta som politisk sci-fi - Spela upp på Arenan

Doris Lessing skriver om verkligheten både när hon skriver renodlad science fiction och memoarer om sitt liv. Med sitt glasklara intellekt vill hon förstå vår värld genom att tränga bakåt i sin uppväxt eller genom att försöka se på den genom intelligenta varelser i rymden.

Doris Lessing (1919-2013) föddes i Persien (Iran) och växte upp i Sydrhodesia (nuv. Zimbabwe). Hon lämnade Afrika 1949 och flyttade till London där hon gav ut sin första roman The Grass is Singing (1950).

Den bok som många anser vara hennes allra starkaste och viktigaste är The Golden Notebook (Den femte sanningen) från 1961. Det är en roman om politik, psykisk hälsa och förhållandet mellan män och kvinnor.

Många av Lessings läsare blev besvikna då hon övergick till science fiction, men Lessing menar att fantasy gör att man kan se på världen på ett mera distanserat och kanske klartänkt sätt.

I Veckans puls 1982 diskuterar hon på vilket sätt böckerna om Shikasta och Canopus är science fiction, men samtidigt djupt politiska böcker.

Lessing hade skrivit dystopiska inslag redan i "Staden med fyra portar" (1969, sista delen i bokserien Våldets barn som omfattar fem romaner), men det var med rymdeposet Shikasta (1979) som Lessing tog steget fullt ut till science-fiction. Shikasta kom att bli inledningen till en serie om fem böcker med samlingstiteln "Canopus in Argos: Archives" (ungefär Ur arkiven från Canopus i Argo).

"Jag tror inte att det finns intelligenta varelser i rymden, men jag använde det greppet för att se hur jorden skulle förefalla för en dylik" säger hon i intervjun.

Doris Lessings böcker är ofta delvis självbiografiska. Hon beskriver sina upplevelser i Afrika, politik och hur kultur, kön och folk påverkar en.

Men det var först när hon blev äldre som hon blev en traditionell memoarskriverska enligt Keijo Koivula som träffade henne i Göteborg 1996.

Om Doris Lessings memoarer i Läslyckor - Spela upp på Arenan

"Som ung är man så rädd, hysterisk och osäker" säger Lessing i intervjun. Tatiana Sundgren som har läst Under huden (1994) håller med, och säger att mycket av det Lessing skriver om har funnits i hennes romaner.

Den 88-åriga Doris Lessing tilldelades Nobelpriset i llitteratur 2007. Lessing själv kommer släpandes på matkassar och möter journalisterna med repliken: "Are you photographing something?" När hon får höra nyheten är reaktionen: "Oh, Christ!". Nalle Nyberg på Akademiska bokhandeln är nöjd: "Henne kan man sälja. Och läsa". Märta Tikkanen har beundrat Lessing länge. Hon tror att Lessing fick Nobelpriset först nu eftersom många inte förstått sig på hennes böcker om science fiction. Tikkanen förstår inte dem heller, hon har inte ens läst dem.

Reaktioner på Lessings Nobelpris - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också