Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Grottan - kultfilm från 1970 med musik av Wigwam

Från 2007
Uppdaterad 12.07.2017 10:47.

Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

Vi hör Claes Andersson definiera filmen såhär: Den här filmen handlar om några tonåringar, ett litet gäng i en av Helsingfors förstäder. Den berättar inte om något ungdomsproblem, utan om något som berör hela samhället och som skall förstås mot bakgrunden av hela den sociala och ekonomiska strukturen.

Och han fortsätter: Filmen handlar också om en dialog som inte finns, och om maktlöshet som gäller vuxna såväl som unga.

Ett gäng ungdomar, Lasse, Lintsi, Pi, Severi, Lill-Piri och Lena som träffas i en grotta där de samtalar och längtar efter ett liv.

Det är en klassisk ungdomsskildring med andra ord, ungdomar som kommit på kant med skolan och samhället, och som i stället söker sig till varandra, experimentar med droger, brott för att få någon mening med sitt liv. Och föräldrar är oförstående inför de unga.

Men det är en också en fin bild av ungdom på 1970-talet, främst på grund av de unga skådespelarna som är fräscha och starka i sina roller.

Musiken är komponerad av Wigwam (det vill säga Jukka Gustavson, Pekka Pohjola, Jim Pembroke och Ronnie Österberg). Förutom sången Lill-Piri och Lasse uppträder med i det tredje klippet. Den har Lila Granlund, som spelar Lill-Piri, skrivit.

Kortare klipp ur filmen:

Första inbrottet - Spela upp på Arenan
Lasse och Lintsi skolkar från skolan - Spela upp på Arenan
Gänget i grottan och Lill-Piris sång - Spela upp på Arenan
Lintsi och hans alkoholiserade mamma - Spela upp på Arenan
Föräldramöte i skolan - Spela upp på Arenan
Lasses föräldrar och slutet - Spela upp på Arenan

Medverkande i Grottan

Mer om ämnet på Yle Arenan