Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Sovjetunionen firar oktoberrevolutionen

Uppdaterad 27.12.2015 19:28.

Under Sovjetunionens tid var festdagen till minne av oktoberevolutionen 1917 den största högtiden. Här firar man 60-årsminnet av dagen 1977.

Den ryska dagen firades den 25 oktober, enligt den västerländska kalenderna infaller dagen den 7.11.

Under oktoberrevolutionen 1917 tog Lenin och bolsjevikerna över strategiska platser och bl.a. eremitaget i St Petersburg. Den tillfälliga regeringen hade sitt högkvarter där.

Skottet från kryssaren Aurora var starsskotte för revolutionen och därmed har det också en symbolisk betydelse för minnesparaderna.

Den 8.11 (eller 26.10 enligt den ryska kalendern) utropade den militär-revolutionära sovjetkommitteen, ledd av Lev Trotskij, att makten har övergått till ett råd (sovjet) för arbetare och soldater.

Oktoberrevolutionen föregicks av februarirevolutionen där tsar Nikolaj II avsattes. Efter oktoberrevolutionen stred de vita som kämpade för tsaren och de röda. Hela den romanovska regentfamiljen avrättades.

60-årsminnet av oktoberrevolutionen firades med pompa och ståt, och en stor soldat- och medborgarparad. President Kekkonen representerade Finland. Han skymtar också i några bildsekvenser.

Det andra klippet visar paraden i Tallin.

Text: Ida Fellman