Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Leif Sjöström och Svenskfinlands vassaste pennor

Från 2012
Uppdaterad 18.03.2015 15:02.
6 min

Med kärlek, men också med vass satir, tecknade Leif Sjöström fram Svenskfinlands små och stora skandaler, politiska debatter och personporträtt. De flesta har nog fnissat åt åtminstone någon seriestrip och kan säkert hitta sig själv bland den finlandssvenskan massan i Folkets Dagblad.

Leif Sjöström (1958-2012) bodde hela sitt liv på Öjna i Malax. Han var en finlandssvensk tecknare, journalist och manusförfattare.

Som tecknare var Leif Sjöström mest känd för sin tecknade serie Folkets Dagblad, en dagspolitisk serie som regelbundet ingick i Vasabladet, Västra Nyland och Åbo Underrättelser. Folkets Dagblad har också årligen utkommit i bokform sedan starten 1991.

Tjugo år hann Folkets Dagblad komma ut och i Min Morgon firar man tjugoårsdagen

Hösten 2004 hade Leif Sjöström och Folkets Dagblad en egen utställning i Riksdagshusets bibliotek Paavo Lipponen, en tacksam karaktär att rita av enligt Leif Sjöström, säger att det är en ära att bli avbildad i Folkets Dagblad.

Utställningen med bilder från Folkeets Dagblad reste runt i landet. 2005 var den i Vasa och öppnades av Ulla-Maj Wideroos som i synnerhet gillar de serier som handlar om andra politiker i Finland.

Den politiker som figurerade mest i Folkets Dagblad var Ole Norrback. Norrback minns Leif Sjöströms serier med stor kärlek.

Leif Sjöström var redaktör vid Österbottniska Posten åren 1982-84 (klipp 6) och var från 1984 anställd vid Vasabladet. 1995-96 skrev han TV-manus till Vill ni se på stjärnor i samarbete med Birger Thölix (se länkarna till artiklarna)

Leif Sjöström erhöll Topeliuspriset 1992 för sin journalistik, den hittills enda tecknande journalist som har fått det.

Läs också