Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2019 13:15.
Lilla my och det osynliga barnet.
Bildtext Lilla My och det osynliga barnet.
Bild: Förlaget M

Tove Janssons Det osynliga barnet är en novellsamling från 1962, som pekar framåt mot Tove Janssons mer allvarliga muminböcker och vuxenböcker. I den tar Tove Jansson fram många olika fantasifigurer och behandlar negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet

Det osynliga barnet kom ut 1962. Novellsamlingen pekar framåt mot Tove Janssons vuxenböcker. Den innehåller nio berättelser, varav Tove Jansson läser åtta här. Berättelsen Vårvisan saknas.

Berättelsen om det osynliga barnet - Spela upp på Arenan

Titelberättelsen om det osynliga barnet är en av Tove Janssons mest kända korta berättelser. Ninni har blivit osynlig för att hon har blivit illa behandlad, med sarkasm och elakhet. Hon blir sakta synlig, men det är bara ilska som kan få henne att bli helt synlig.

En hemsk historia - Spela upp på Arenan

Homsans hemska äventyr behandlar också familjekonstellationer och syskonskap.

Filifjonkan som trodde på katastrofer - Spela upp på Arenan

Filifjonkan är en av muminvärldens sorgsnaste karaktärer. Hon är ensam och illa omtyckt, städgalen och livrädd för katastrofer.

Hemulen som älskade tystnad - Spela upp på Arenan

I berättelsen Hemulen som älskade tystnad kan man kanske se Tove Janssons egen reaktion på berömmelse. Hemulen jobbar på ett nöjesfält, och han skulle vilja vara i ensamhet och tystnad.

Historien om den sista draken i världen - Spela upp på Arenan

Den sista draken i världen, inte större än en tändsticksask. Berättelsen visar fram känslan för skönhet och skörhet. Om att älska någon/något och inte våga släppa taget.

Sniff älskar saker. Han älskar sin slitna plysch-hund Cedric med topasögonen. Hur kan det då komma sig att han ger bort Cedric? Och drabbas av en fruktansvärd förtvivlan.

Hatifnattarnas hemlighet - Spela upp på Arenan

I boken Muminpappans memoarer får vi i en parentes höra att Muminpappan haft hemligheter med Hatifnattarna. Eller som Tove Jansson skriver:

"Det var på den tiden, för länge sen, när mumintrollets pappa gav sig av hemifrån utan att förklara nånting och utan att ens själv förstå varför han måste ge sig av".

Vad är Hatifnattarnas hemlighet?

"Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. De kallar det jul." Med dessa ord väcker Mumintrollet sin mamma i berättelsen Granen.

Mer om ämnet på Yle Arenan