Fänrik Ståls sägner som ett musikdrama från 1981
Hur skall man föra fram Fänrik Ståls sägner i ett musikdrama för att bevara den starka känslan hos Runebergs? Här några utdrag ur Bengt Ahlfors uppsättning av Runebergs diktverk.
Fänrik Ståls sägner är ett nationalepos av Johan Ludvig Runeberg, utgivet i två samlingar 1848 och 1860. Diktsamlingen beskriver både verkliga och fiktiva händelser under kriget mellan Sverige och Ryssland 1808-1809, det s.k. Finska kriget. Bengt Ahlfors presenterar verket och sin nya dramatiserade form

Verket är präglat av den framväxande nationalromantiken, och en röd tråd genom Fänrik Ståls sägner är sorgen och bitterheten över att Sverige genom nederlaget förlorade den östra rikshalvan, Finland, till Ryssland.
Bengt Ahlfors berättar att han ville överföra Fänrik Stål till opera, krig till kärlek och känslor. Det blev ett musikdrama
Patoset kan ses i det första klippet, som är introduktionen till dramat med Fänriken och Vårt land. Vårt land porträtteras som en skön kvinna i en mycket genomskinlig klänning.

Det andra klippet gör Sandels till sit com.

Det var en äkta folkets man...
Johan Ludvig Runeberg
Trots att Kulneff är "fienden" i Fänrik Ståls sägner tillskriver Runeberg honom hjältemodiga dygder. Att kriga, leva och dricka, som en äkta man!
Här i en paruppläsning med ett litet barn och Göran Schaumann.

Här hör vi Runebergs hjältedikt Soldatgossen i en ny tolkning. Sinikka Sokka och KOM-teaterns kvartett framför Soldatgosssen i en 1970-tals engagemang.
Min fader var en ung soldat, den vackraste man fann...
Johan Ludvig Runeberg
Dikten och sången marscherar fram, och närmar sig ironiskt Runebergs original.

.. ett härligt liv de levat dock, en härlig död de fått
Johan Ludvig Runeberg