Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Yoga för kropp och själ

Uppdaterad 29.12.2015 11:18.

På 1970-talet var yoga ännu inte vardagsgymnastik. Då krävdes medvetenhet om själva kulturen bakom yoga. Tjugo år senare njuter man i fulla drag av ashtanga yogans inverkningar och t.om. pensionerade män hittar till yogan.

Redaktör Peter Turtschaninoff tar upp frågan om yoga kan hålla dig frisk och t.om. bota dig från sjukdomar. Han intervjuar yogi(yogamästare) Swami Anandanand, som berättar om traditionen och ritualerna bakom yoga. Och om vilka sjukdomar yoga kan bota.

Den snart 75-åriga Swami Anandanand har aldrig ätit kött, hans dagliga kost består av ett glas kokt mjölk och frukt.

Vi får lära oss några asanas (yogaställningar), men vissa är såpass svåra att man inte skall pröva dem hemma.

Turtschaninoff intervjuar också docent Erkki J. Valtonen på Mejlans sjukhus. Valtonen påpekar att även om man inte kan visa att yoga botar någon, så är det hälsosammare att utöva yoga än att låta bli.

Tjugo år senare får bekantar vi oss med ashtanga yogan, en mera energisk och rörlig yoga-form. Tove Palmgren utövar yoga varje dag, och säger att det var kärlek vid första anblicken. Den unga Jochum von Veh är också förtjust. Ashtanga yoga hjälper både kropp och själ.

Och på 2000-talet är yoga så vanligt att man ordnar yoga för pensionerade män på medborgar- och arbetarinstitut, s.k. gubbyoga.

Läs också