Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

De homosexuellas parförhållanden väcker debatt

Från 2014
Uppdaterad 01.12.2016 10:21.
Kyrkan vs Seta? Debatt kring partnerskapslagen - Spela upp på Arenan

Partnerskapslagen för de homosexuella genomgick många skeden innan den godkändes av riksdagen 2001. Men många av kyrkans män har haft svårt att godta synliga parförhållanden mellan homosexuella personer.

I Obs har man genom åren debatterat de homosexuellas rättigheter att registrera sina förhållanden. Den första debatten 1993 bjuder in kyrkoherde Henrik Perret, "den SETA-aktiva" advokaten Ulf Månsson samt sekreterare i stiftsrådet, Ulf Särs. Kyrkan menar att de homosexuella är okej, så länge de inte syns och hörs och utövar sina promiskuösa aktiviteter.

Vad innebär partnerskapslagen? - Spela upp på Arenan

Inför Obs debatt 1996 hör vi en längre intervju med Riko Eklundh och Aki Koivisto (1963-2014). I studion sitter sedan advokat Ulf Månsson, riksdagsledamöterna Eva Biaudet och Bjarne Kallis. Dessutom diskuteras frågan om de homosexuellas barn med lesbiska Tiina Kivinen.

Riksdagen godkände 1998 med stor majoritet ett ställningstagande för att avlägsna juridiska missförhållande för homosexuella par. 2001 godtas lagförslaget och i mars 2002 blev det möjligt att registrera sitt partnerskap. Men frågan om barn och adoption fortsatte ännu häftigt.

Debatt om partnerskapslagen och äktenskap 2013 - Spela upp på Arenan

Och fortsättningsvis anser många att ett parförhållande skall vara en sak mellan två personer av motsatt kön. En kampanj för att par av samma kön skulle få gifta sig kördes igång. Obs ställer till med debatt 2013, och argumenten från kyrkligt håll känns igen från 1993 års debatt.

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan