Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Svårt att vara transgender i ett tvåkönat samhälle

Från 2014
Uppdaterad 21.06.2016 10:32.
Setas transtukipiste hjälper Kia - Spela upp på Arenan

Att vara transgender, d.v.s. att vara född med en annan könsidentitet än det som utåt sett syns, är inte lätt i ett tvåkönat samhälle. Ett samhälle där du från födseln tilldelas ett kön. Varför är folk rädda för en uppluckring i könen?

Kia är en kvinna som föddes som en liten pojke. Juridiskt är hon nu en kvinna, men hon väntar på en operation. Kia får stöd och hjälp från Setas Transtukipiste.

Eeva-Kaisa Toivonen på Transtukipiste berättar att närmare 1000 personer per år får hjälp från dem. Matti Ojala, överläkare på Stakes säger att Transtukipiste måste finnas. Men Transtukipiste hade problem 1998 när PAF (Penningautomatföreningen) hotade att dra in stödet. Terttu Huttu-Juntunen på Social- och hälsovårdsministeriet är positivt inställd till att Transtukipiste får fortsätta.

Att vara transgender, transsexuell eller transvestit, är dock svårt i vårt tvåkönade samhälle. 24-åriga Sasa är transkönad och har gått en svår väg till att acceptera sig själv. Det skedde när Sasa insåg att hon kan vara kvinna utan att måste åtrå män, hon kan vara både transkönad och homosexuell. Nu vill hon fysiskt byta kön.

Attityder kring transpersoner - Spela upp på Arenan

Jan Wickmann har forskat i transgender. Staten bestämmer genast vilket kön en människa har, men Jan Wickman menar att det inte skulle vara så farligt att öppna möjligheten för flera kön. De transkönade är inte udda enskilda individer, men inte heller en enhetlig grupp. Vissa är könsrevolutionärer, andra vill klart vara man eller kvinna.

De transsexuellas rättigheter i riksdagen - Spela upp på Arenan

Riksdagen godkände 2002 en lag som gav transkönade personer rätt att fysiskt byta kön.

Text: Ida Fellman

Läs också