Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

När ditt privata sexualliv blir ett brott

Från 2014
Uppdaterad 21.06.2016 10:23.
Ryssland är ett otryggt land för homosexuella - Spela upp på Arenan

I vissa länder är det inte bara homofoba klasskamrater som kan lägga sig i ditt sexualliv, också staten och myndigheter har åsikter. Du kan bli förföljd och i värsta fall fängslad och dödad.

Homosexualitet var kriminellt i Finland ända till 1971. Då förbudsparagrafen upphävdes lämnades vissa reliker i strafflagen. Det s.k. uppmaningsförbudet var en sådan. Lagen ändrades först 1998.

Men i Ryssland godkände Vladimir Putin i juni 2013 en lag som förbjuder att visa homosexualitet öppet. Man får inte offentligt uppmana till vänskap, omsorg, ömhet och kärlek mellan två män eller två kvinnor. Uppmaningsförbudet innebär att man t.ex. inte öppet kan tala om homosexualitet i radio eller TV, eller kyssa en av samma kön på gatan. Förbudet bygger på en teori att homosexualitet smittar och sprids vidare, och att man kan bli förförd till homosexualitet.

Antihomopropagandalagen väckte protester världen över. Paavo Arhinmäki protesterade med regnbågsflaggan i Sotji och Juha-Pekka Hippi, ordförande för Seta, säger att det är en skrämmande utveckling.

Många homosexuella personer har flyttat bort från Ryssland, Alisa Zhabenko är en av dem. Alfred menar att lagarna har gjort samhället otryggare. Polina på Coming Out-föreningen säger att lagen hotar regnbågsfamiljer i Ryssland.

Men myndigheter håller fast vid lagen, och har också stöd i stora delar av folket. Också kvinnorna på gatan säger att homosexualitetn måste kuvas. En av initiativtagarna till lagen är prästen och parlamentsledamoten Vitalij Milonov. Enligt Milonov får man bo med vem som helst, människa eller får, men det får inte synas någonstas. I synnerhet inte barnen!

Asyl för förföljda hbt-personer? - Spela upp på Arenan

I vissa länder kan hbt-personer bli fängslade och avrättade. Aija Salo från Seta berättar i Min Morgon 2011 om situationen för dem. Till Finland söker årligen ett antal människor asyl för att de förföljs för sin sexuella läggning. Migrationsverket ger inte statistik om sexuell läggning, och flyktingarna vågar inte ens nämna saken. I Zimbabwe, med president Robert Mugabe, skall homosexuella försvinna. Faraj från Zimbabwe är rädd att bli utvisad från Finland.

Text: Ida Fellman

Läs också