Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Föreningen för föräldrar till HBT-barn vill ge trygghet och kärlek

Från 2014
Uppdaterad 21.06.2016 10:24.
HBT-föräldrar - Spela upp på Arenan

När Marianne och Tom Eklund fick veta att deras son hade en pojkvän hade de inte tänkt på vad homosexualitet innebär. Efter det grundade de en förening för föräldrar till homo-, bi- och transbarn.

Eero Wallén har gjort reportage 2010 där Marianne och Tom Eklund berättar om hur de har blivit aktiva föräldrar som går med regnbågsflagga på Stockholm Pride från att ha varit ganska ovetande om homosexualitet.

Jag hoppas på flera medlemmar. Jag vet att det finns föräldrar som sitter ensamma hemma och inte riktigt vågar ta kontakt,

Marianne Eklund

De har grundat föreningen HBT för föräldrar till homosexuella, bisexuella och transsexuella personer. De vill att familjemedlemmar och vänner skall dela med sig av sina erfarenheter så att organisationen kan växa.

Att komma ut som homo-, bi eller transsexuell är en lång process, och det är också en process för föräldrarna att få veta det.

Tom Eklund

Paret Eklund går ofta på diskussionstillfällen där man diskuterar frågor kring HBT. Vi följer en diskussion där Tom och Marianne bekantar sig med Sara Lund från Sverige som berättar om sitt liv som transvestit.

Han hade vänner som var homosexuella. Någons far hade brutalt kastat ut sin son ur hemmet på gatan. Det var hjärtskärande.

Eklunds son Max var rädd för att berätta för sina föräldrar, eftersom hans vänner hade haft dåliga erfarenheter av att komma ut.

Max ville inte vara en del av programmet, eftersom programmet handla om hur det är att vara förälder till barn som är homo-, bi- eller transsexuella.

Mer om ämnet på Yle Arenan