Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Vem har rätt att skaffa barn?

Från 2008
Uppdaterad 19.04.2017 13:26.
Baby i bärsjal, 2004
Bild: Yle kuvapalvelu/Arja Lento

När partnerskapslagen godkändes 2001 kom också frågan om de homosexuellas rätt till barn upp. Men det finns många barn som vuxit upp med två mammor eller två pappor. Vem skall komma och bestämma över dem?

Frågan om barn och homosexuella är mycket eldfängd. I debatterna dyker otroligt inskränkta kommentarer fram.

Marina och Lena med familj i Kronoby - Spela upp på Arenan

En stor fråga då det gäller homosexuella par är en intern adoption av en partners barn, ett barn som man kanske varit mamma till i hela dess liv. Marina och Leena Furubacka och deras två barn har länge varit en familj. Leena säger att det är tyranni att en majoritet skall få bestämma om en minoritet. Varför har man inte rätt att adoptera sina egna barn.

Debatterna gällde också frågan om de homosexuella skall ha rätt att adoptera barn. I Sverige fick man en partnerskapslag 1999 och där får paren också adoptera. Vi träffar vanliga familjer med två pappor eller mammor.

Intern adoption och befruktning - Spela upp på Arenan
Om partnerskapslagen och rätten att adoptera - Spela upp på Arenan
Utredning om adoptionsrätten - Spela upp på Arenan

En utredning gjord på social- och hälsoministeriet kom fram att intern adoption bör tillåtas 2003.

Intern adoption bör tillåtas - Spela upp på Arenan

Men vem har rätt att få assisterad befruktning och fertilitetsbehandling. Är det så att man inte kan få barn om man inte har en man?

Om assisterad befruktning och förändringarna i lagen - Spela upp på Arenan

Efter femton års ruvande skulle lagen om assisterad befruktning komma till riksdagen 2002. Obs diskuterar hur det ser ut får de män som donerar sperma och för ensamma och för lesbiska par. Det har pågått en gayby boom i Finland, medan man väntat på lagförslaget. Man är rädd för den nya lagen. Tiia Aarnipuu på Seta diskuterar tankarna kring barn. Man funderade på "hem-inseminering", den så kallade "muminmuggsmetoden", det vill säga att man hemma sprutar in sperma.

Men Tiia behövde medicinsk hjälp för att bli gravid. I Finland har det varit möjligt att få hjälp också som ensam kvinna och lesbisk få fertilitetsbehandling och assisterad befruktning.

Matti Rimpelä, ordförande för en mansgrupp, funderar på detta med män och barn. Han menar att barn är en sak för en man och en kvinna, inte ensamma eller lesbiska.

Och hur är det för homosexuella män att få barn? Juha Jämsä har undersökt den här gruppen.

Outi Hovatta, som nu jobbar på Karolinska institutet, menar att i Sverige där lagen funnits längre, är det endast 11 % som berättat för sina barn.

Hovatta säger att många män är rädda för att ensamma kvinnor skulle kunna få barn. Men barnen mår lika bra i regnbågsfamiljer, så Hovatta tycker alla bör få hjälp. Fattiga människor älskar sina barn lika mycket som rika, säger hon.

Vem har rätt till assisterad befruktning? - Spela upp på Arenan
Vem har rätt till fertilitetsbehandling? - Spela upp på Arenan

Bjarne Kallis deltar ivrigt i alla debatter. Men vad säger han till mammor, som Anna Moring, som de facto redan har fött barn?

Spotlight: Inte utan en man - Spela upp på Arenan

Spotlight undersöker 2010 förfarandet då kvinnor skall få assisterad befruktning. Hur fungerar det i Finland?

Spotlight: Kan män föda, kvinnor avla? - Spela upp på Arenan

I Finland tvångssteriliseras ännu människor. Det har varit lagligt att korrigera sitt kön redan tio år, men för att få igenom processen måste man gå med på en sterilisering.