Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Partnerskapslagen godkändes först 2001

Från 2008
Uppdaterad 16.06.2017 09:29.

Partnerskapslagen för de homosexuella genomgick många skeden innan den godkändes av riksdagen 2001.

En symbolisk vigsel av homosexuella par företogs sommaren 1994. Paren efterlyste sociala förmåner, juridiska rättigheter och skyldigheter. Frågan om barn borde också diskuteras. I riksdagens lagutskott har man presenterat ett lagförslag på att jämställa homosexuella och heterosexuella par.

Marita Jurva vill ha lista på alla homosexuella - Spela upp på Arenan
Kari Häkämies får en hedersråtta - Spela upp på Arenan

Riksdagsledamot Marita Jurva från landsbygdspartiet menar att homosexualitet är en sjukdom som härstammar från den svenska tiden. Hon vill att centralkriminalpolisen upprättar en lista på alla homosexuella par om de registrerar sig. Jorma Hentilä associerar till nazityskland och Stalintiden.

Justitieminister Kari Häkämies motarbetar lagförslaget om registrerat partnerskap. Seta ger honom därför en hedersråtta 1996. Den eldfängda debatten om ett lagförslag för registrerat partnerskap fortsatte 1997. Maija-Liisa Lindqvist från centerpartiet jämför en homosexuell partner med ett svin. Ulla-Maj Kokkonen menar att det inte är en så stor fråga. Jorma Hentilä påpekar att det inte handlar om att godkänna registrering, utan om att godkänna de homosexuella.

Lag förbereds - Spela upp på Arenan
Finländarnas inställning till registrering - Spela upp på Arenan
Riksdagen godkänner lagförslag - Spela upp på Arenan

Ett år senare, 1998, är man en liten bit på väg. Riksdagen godkände med stor majoritet ett ställningstagande för att avlägsna juridiska missförhållande för homosexuella par. Men man är ännu långt från en registrering av partnerskap.

2001 går lagförslaget äntligen igenom trots de kristnas idoga böner där både fäder och döttrar ber på Riksdagshusets trappor att lagen inte skall godtas. De homosexuella välkomnar lagen, men är besvikna att man ännu inte diskuterar frågan om barn.

Urvattnad lag i Belgien - Spela upp på Arenan
Partnerskapslagen går igenom - Spela upp på Arenan
Intervju med Peter Oljemark - Spela upp på Arenan

I mars 2002 blev det möjligt att registrera sitt partnerskap. Peter Oljemark på magistraten i Helsingfors berättar om förändringen.

Läs också