Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Syns de homosexuella i samhället?

Uppdaterad 21.06.2016 10:55.

"Han är lite avvikande, konstig. Nu ser man ju direkt: ring i vänstra örat och håller på och tittar på andra pojkar - där är en homo!"

Så definierar en ung kille en homosexuell, men framför allt den egna synen på de homosexuella.

Pirkko Saisio, som intervjuas, menar att de som förföljer de homosexuella är rädda, och det kristliga förbundets medlemmar som är rädda är dessutom nästan komiska i sin fullständiga brist på sensualitet och sexualitet.

Saisio talar om hur samhällets respekt för homosexuella par fattas fullständigt. Då en man och en kvinna gifter sig finns en massa ritualer och gemensamma vänner, barn, familj, bostadslån, medan ett homosexuellt par måste skapa allt från intet.

Journalist Max Rand och Pirkko Saisio talar om filmer och bilder av homosexuella. Saisio refererar till en svensk undersökning där över femtio procent av de tillfrågade sagt att de inte någonsin träffat en homosexuell, men att de absolut skulle känna igen en om de såg den.

Så kommer frågan om AIDS in, forskare Olli Ståhlström berättar att man ser en stor förändring i de homosexuellas sexualbeteende, då man ser på gonorrestatistiken. Efter 1983 har det skett en dramatisk vänding.

Dramaturg Vesa Tapio Valo talar om att aids också är intressant i det kulturella klimatet. Trots att det är en ytterst tragisk sjukdom, med mänskliga katastrofer, är det en viktigt fråga kulturellt, som tagit fram hemligheter ur skåpen.

Text: Ida Fellman

Läs också