Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Prideparadens historia i Finland

Från 2010
Uppdaterad 07.09.2020 09:46.
Setas frihetsdagar - Spela upp på Arenan

Pride eller Gay Pride är har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsen, men firas nu runt om i världen. Det är ett tillfälle då queer stolt stiger fram i rampljuset.

Pridefirandet har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsen. Polisen ägnade sig åt omfattande trakasserier av de homosexuella och razzior mot gaybarer. Den 27-29 juni 1969 satte sig gästerna dock på tvären och det utbröt kravaller som varade i tre dygn.

Sedan dess har sexuella minoriteter över hela världen firat minnet av det tillfälle då man för första gången slog tillbaka mot trakasserierna och vågade vara stolta över sin identitet och sin kultur.

Till en början firades minnet framför allt i form av politiska demonstrationer, men under 1980-talet ändrade manifestationerna karaktär och blev mer av folkfester och festivaler. Många stora städer, i länder där homosexuell kärlek inte är straffbelagd, har sitt Pridefirande.

I Finland har Pride firats i många olika former. Redan 1975 arrangerade SETA den första ”Homosexuella Frigörelseveckan”.

Första gången Prideparad i Helsingfors - Spela upp på Arenan

2000 kallade man festivalen för första gången Helsinki Pride.

Prideparad i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Regnbågsfärgerna och regnbågsflaggan är sedan 1978 de mest kända internationella symbolerna för homosexuell solidaritet.

Förberedelser för Vasa pride - Spela upp på Arenan
Pridefestival i Vasa - Spela upp på Arenan

2003 ordnades för första gången en Pride-festival i Vasa.

Feministtapet på Helsinki Pride - Spela upp på Arenan
Tårgasattack mot Helsinki Pride 2010 - Spela upp på Arenan

De flesta tar emo paraden med öppna armar, men vissa vill inte se dessa minoriteter på gatorna