Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Att välja partner med hjälp av en logisk datamaskin 1968

Från 2008
Uppdaterad 08.06.2015 15:44.
Datorerna kan välja dig en partner - Spela upp på Arenan

Datorerna kunde 1968 vara nyttiga. Bland annat vid val av partner.

Redaktör C G. von Willebrand intervjuar teknolog Ralf Saxén, som varit med om att utveckla en datamaskin för partnerval.

Den tredje generationens datamaskiner kan processa en mängd statistiska fakta. När Ralf Saxén förevisar datamaskinens uträkningar verkar det inte så komplicerat. Med ett sampel på 360 personer ritar man upp ett diagram, flickorna vertikalt och pojkarna horisontalt, sedan får man ett godhetstal - hur väl de passar ihop enligt datamaskinen. Frågorna är gjorda i samband med en psykolog.

Saxén menar att en datamaskin kräver logiska samband; vid val av äktenskapspartner brukar de flesta gå ologiskt till väga.

Redaktör von Willebrand intervjuar en psykolog, Pekka Kansi. För blyga människor kan datamaskinen kanske vara till stor hjälp.

Sedan diskuterar man med populationsgenetiker Peter Tigerstedt om avkomma, genetik och psykologi. Fjärilsforskare Lars von Haartman menar att människornas och fjärilarnas sexualliv inte skiljer sig så mycket. Mycket bygger på slumpen, men kanske en dator kan hjälpa till att hitta den rätta partnern.