Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Vännerna på Tervik gård

Uppdaterad 26.05.2015 15:15.

Louis och Holger är från olika samhällsklasser men de har båda vuxit upp på Tervik gård i Pernå. Här berättar de minnen från barndomen.

Informationsruta

Tervik gård ligger mellan Gammelby och Isnäs i Pernå, Östra Nyland. Gården grundades redan 1636, och själva huvudbyggnaden uppfördes 1710. Utseendet förändrades 1820 mot empirestil och 1924-1926 fick gården också drag av klassicism.

Gården ligger i ändan av Finlands längsta ekallé, som är åttahundra meter lång. Allén uppfördes på 1920-talet av Alexander Ehrnrooth, agronom och lantråd. Gården har en stor trädgård, växthus med palmer, åkrar och skog. Möblerna går i gustaviansk och empirestil. På Tervik finns också en av landets största privata porträttsamlingar.

Gården har gått i samma släkt länge och har bland annat tillhört lantmarskalken vid Borgå lantdag, Robert Wilhelm de Geer. Under 1800-talet övergick gården till släkten Ehrnooths ägo. För nuvarande bor Gunilla Ehrnrooth, samt hennes dotter Janica von Veh med familj på gården.

Louis Ehrnrooth, son till lantrådet Alexander Ehrnrooth, berättar i dokumentären om sin barndom på Tervik. Han var ett ensamt barn och fick därför leka och gå i skola med gårdens barn. Men han måste passa sig för baciller och fick inte delta i tältningar och på simtävlingar. Och klassklyftan mellan Louis och de andra barnen utplånades inte.

Holger Grönroos talar om sina upplevelser av barndomen. Om Tervik gård och lantrådet Alexander Ehrnrooth, som var en riktig aristokrat och inte tillät gårdens barn att arbeta någon annanstans. Inte har det ju funnits livegenskap i Finland, men inte var det långt ifrån, säger Holger.

Men i kriget kom de unga männen från Tervik att komma varandra närmare. I samma kompani som Louis Ehrooth fanns många av pojkarna på Tervik gård och säteri.

Louis Ehrnrooth påpekar att han nog vet vilken bakgrund han har, men han menar att han därför velat vara med människor från en annan bakgrund, och med en annan syn på världen.

Louis och de andra som vuxit upp på Tervik har samlats till fest. De besöker också Tervik gård, och vi får se de fina interörerna och den pampiga gårdsbyggnaden där Gunilla Ehnrooth tar emot Tervikarna.

Text: Ida Fellman