Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

På dans i Österbotten med Stig Snickars

Från 2008
Uppdaterad 27.12.2015 12:08.
Med dansband i Österbotten - Spela upp på Arenan

Utanför Ring III är dans ett stort folknöje. Dansbandsmusiken är Sveriges och Svenskfinlands svar på country. Musik man kan njuta av och som det svänger om.

Redaktör Göran Palm besöker flera danslokaler, bensinstationer, inspelningsstudion och kontor. Han intervjuar publiken, glada människor som älskar att dansa samt artisterna och arrangörerna som gör det möjligt.

Här diskuteras marknaden för dansband. Musiken säljs på beninstationer och det finns många danslokar och dansband i Österbotten. Bingo var på sjuttiotalet den stora guldkalven, menar Peter Bjurs på SÖU (Svenska Österbottens Ungdomsförbund), men nu är det dansbanden.

Palm intervjuar två dansorkestrar, Stig Snickars och Tomas Orkester. I Stig Snickars sjunger Charles Plogman, som senare har gjort solokarriär inom schlagermusiken.

Det är traditionell dansstämning, en sup bakom knuten, kaffe och smörgås, svett och rakvatten. De gladaste dansarna är dock oftast de nyktraste. Eller som Brage Udd från Pörtom säger: He e rolit ti dans fast ja e så gaambel. He e synd om tei som int vågar gå å dans utan att ti ska ha brennvine.

De unga splittras mellan danslokalen och krogen i byn. Men de minderåriga måste åtminstone komma hit.

Text: Ida Fellman