Finlands första kvinnliga präster

De första kvinnliga prästerna i Finland vigdes söndagen den 6 mars 1988. Kvinnoprästerna stötte på mycket motstånd.
Man hade gått en lång väg för att få igenom ett godkännande av att kvinnor skulle få utöva prästämbetet. I de övriga nordiska länderna hade man haft kvinnliga präster redan länge. I Danmark sedan 1948, Sverige 1960, Norge 1961 och Island 1975. Finlands evangeliska kyrka röstade om kvinnliga präster redan 1963, med det var först 1986 som förslaget fick de 3/4 av rösterna som krävdes.
Söndagen den 6 mars 1988 prästvigdes 94 kvinnor. Biskop Erik Vikström förrättar prästvigningen av de svenskspråkiga kvinnliga prästerna i Borgå domkyrka. I nyhetsinslaget beger vi oss till Borgå domkyrka.

Fem år tidigare, 1983, hade tanken på kvinnliga präster stött på våldsamt motstånd. Veckans puls frågar varför kvinnliga präster väcker ett sånt hat. Prästen Henrik Perret och teol.stud. Johan Eklöf påstår att man inte vill förneka kvinnorna i församlingen, men de bör göra andra tjänster. Den svenska prästen Gunhild Wertmann menar att det är svårt att skilja på motstånd mot kvinnliga präster och kvinnoförakt.

Ingmar Lindqvist presenterar prästvigningen som en historisk händelse, med historiens vingslag, och vi ser också hela gudstjänsten från Borgå domkyrka.
De kvinnliga prästerna har ännu motståndare. I vissa församlingar har stridigheter uppstått bland personer som inte velat förätta gudsstjänst eller ens arbeta med kvinnliga präster. Men andra har ändrat åsikt och accepterat kvinnopräster.