Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Mormonmissionärer i Finland, Jakobstad

Från 2008
Uppdaterad 28.05.2019 13:16.
David Stokes dagbok från missionsresa i Jakobstad (på engelska) - Spela upp på Arenan

"Well, here I am in Pietarsaari", börjar den unga amerikanen David Stokes sin dagbok. Han är på missionsresa i Finland, Jakobstad och skall sprida ordet om Jesu kristi kyrka av sista dagars heliga, eller mormonkyrkan.

Informationsruta

Den viktigaste enheten bland mormonerna är familjen. I Jakobstad finns en stark mormonförsamling. Missionen är en viktig del av kyrkan. Alla män skall som ungefär 19-20-åringar missionera i upp till 2 år.

Juha Itkonens roman Myöhempien aikojen pyhiä handlar om unga amerikanska mormonmissionärer i en liten småstad (Tavastehus).

Mormonkyrkan eller Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga grundades i USA 1830 av Joseph Smith som såg en vision. Kyrkan leds av en profet och 12 apostlar. Alla över 12-åriga män kan fungera som predikare, kyrkan har ingen anställd präst. Redan 1860 kom mormonska missionärer från Sverige till Finland, den första församlingen uppstod i Vasa 1876, och kyrkan registrerades 1.7 1948 då den första kyrkan byggdes. 1954 översattes mormons bok till finska. På 1960-talet byggdes kyrkor och i många delar av Finland, nu finns de på 32 orter, från Helsingfors till Rovaniemi. Kyrkan har för nuvarande ungefär 3500 medlemmar.

I mormonkyrkan eller Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga är missionen oerhört viktig. Här får vi följa unga missionärer och deras vardag i Jakobstad, och östra Helsingfors.

Alla män skall som ungefär 19-20-åringar missionera i upp till 2 år. Det är med David Stokes egna ord som redaktör Christine Saarukka har valt att beskriva mormonmissionen.

Tillsammans med Donald Palomäki från Sverige, som arbetar organiserat och för att han bryr sig "out of love for the Finns - he´s so cool" cyklar Davis Stokes omkring, välklädd och proper. De ringer på och presenterar kyrkan.

David Stokes är en vanlig ung kille, klagar på pengabrist, stulen cykel och maten. Det är tungt att missionera, att gå från dörr till dörr och ringa på, fråga om folket vet vad livets mening är. "I´ve never seen the bad side of people so often", säger David Stokes.

Men vi ser också glädjen och samarbetet i kyrkan. Och det är glädjen som gör att Nils Kronqvist går med, som 17-åring. Mamman ville inte att Nils skulle gå med i rörelsen.

I det andra klippet följer Christine Saarukka upp hur det gått för två av de personer som gick med i mormonkyrkan 1979, Beate von Essen och Nils Kronqvist.

I det sista klippet ser vi en missionär Byron Kubik som missionerar i Östra Centrum, Helsingfors.

Text: Ida Fellman

Nils Kronqvist och mormonkyrkan - Spela upp på Arenan
Mormon Byron Kubik i Östra Helsingfors - Spela upp på Arenan

Läs också