Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Bettina intervjuar Alexander Stubb

Uppdaterad 09.05.2016 09:23.

Alexander Stubb intervjuas av Bettina om sina år i USA och i Bryssel.

Som ung kille for Stubb iväg till USA med Finlands landslag i golf, men han tyckte att han var så dålig så han började läsa ekonomi i stället.

Alexander Stubb menar att han inte vill kallas politiker, men Bettina tycker det är bara blaj, för en politiker är ju vad han är. Men för Stubb är EU viktigare än politik, och det har han visat genom att skriva 9 böcker om EU, kanske något galet, säger han självironiskt.

Han har jobbat som tjänsteman på utrikesministeriet. Det knepigaste i EU-parlamentet kan vara att försöka medla mellan olika grupper, djupt katolska och gay&lesbiangrupper. Och det kan vara svårt att rösta då det kan vara upp till 2000 frågor i en röstningar.

Till sist diskuterar man hur Stubbs digra arbetsdagar passar ihop med familj och barn. Han är gift med en jurist, Suzanne Innes-Stubb.

Så talar de om Stubbs framtid, skall han ta en toppost i EU eller komma tillbaka till Finland. Stubb säger självironiskt att han inte skulle rösta på sig själv i nationella val. Alexander säger att han inte vet vad han gör om 5 år.

Text: Ida Fellman

Läs också