Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

När datatekniken kom till tidningsredaktionen

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2016 13:22.
Omställning utan friställning - Sven Strandén besöker Hbl - Spela upp på Arenan

Verkligt stora förändringar är på kommande inom tidningsbranschen, en ny teknik håller stegvis på att komma in på alla fronter. Skall papperstidningen försvinna så att prenumeranterna får sin morgontidning på TVn? Men journalisterna är misstänksamma och vill inte befatta sig med den nya bildskärmen, som står inlåst i ett rum.

Sven Strandén besöker Hufvudstadsbladet där man börjar få ny datateknik. Först beger vi oss till tryckeriet och ser tryckpressarna spotta ur sig Hufvudstadsblad och löpsedlar. I tryckeriet känner man minst av den nya tekniken. Löpsedlarna trycks på en gammal original-Heidelberg. Tryckeribranschen har de äldsta fackliga traditionerna, så den nya tekniken har lett till svåra strejker på andra håll. På Husis förhandlar man och vet inte ännu vilket tekniskt system man behöver.

På sätteriet handlar allt nästan bara om datateknik nu, menar Strandén. Under blytiden var det smutsigare och bullrigare. De nya datamaskinerna har gjort jobbet trevligare. Hålremsan matas in i apparaten och syns sedan på en bildskärm hos korrekturläsarna. När texten är rättad skall den ut på papper med en fotosättmaskin, monteras och ombrytas. Snyggt, snabbt och tyst.

Men journalisterna är misstänksamma mot den nya tekniken. De vägrar röra den nya maskinen, en bildskärm för textbehandling. Den står i ett litet rum bredvid centralredaktioneoch väntar på att tas i bruk. Tekniska direktören Rainer Toiviainen försöker ta fram det fina med centraldator som ger snabbhet och mera resurser.

Varför är journalisterna rädda, inte såg den så farlig ut, frågar Sven Strandén. Förtoendeman Torsten Ekman påpekar att journalisterna vill ha ett förhandlingsavtal först. En bildskärm kan inte ge information om världen och politik, bildskärmen känns som ett främmande arbetsredskap, som man måste kommunicera med. Dessutom får journalisterna ett nytt arbetsskede, sättning. Och då blir man mindre journalist. Ekman är också orolig för att ledningen då kontrollerar allt journalisterna skriver.

Bokarbetarnas och faktorernas yrke håller på att dö ut med den nya tekniken. Bokarbetare Torolf Nyholm litar på att det kommer andra arbetsplatser. Om man distribuerar tidningar per kabel och eter försvinner ju tryckerierna också, men Torolf tror det tar länge tills dess.

Text: Ida Fellman

Läs också