Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

I mors ställe - om barn på fritidshem, daghem och eftermiddagsvård

Från 2011
Uppdaterad 24.02.2020 14:12.

I mors ställe. Fritidshemmet Fylgia-Solhem

19:41

Vem tar hand om barnen då föräldrar jobbar och det inte finns släktingar som kan hjälpa till? Här besöker vi fritidshem för barn på 1930- och 1970-talen

I det första klippet reser vi till Helsingfors 1938.

Redaktör Maj-Lis Nyberg berättar att mikrofonen befinner sig på Fabriksgatan 16 i Helsingfors på fritidshemmet Fylgia-Solhem. Ett fritidshem är ett ställe för skolbarn, och även mindre barn. På fritidshemmet kan barnen tillbringa tid efter skolan tills föräldrarna kommer hem från sitt arbete.

Helsingfors har 5 fritidshem, ett av dem är svenskspråkigt, det är fritidshemmet Fylgia. Redaktör Nyberg pratar med barnen och "tanten", fröken Furuhjelm. fröken Furuhjelm berättar om hemmet, en mamma kommer och hämtar sin flicka, mamman är väldigt nöjd med hemmet. Fröken Furuhjelm berättar att hemmet tar emot 50 barn.

På 1970-talet började daghem och fritidshem bli vanligare. Vi besöker ett daghem i Helsingfors 1975 där barnen får tala för sig själv. Materialet är oredigerat, så vi får en inblick i en barntillvaro, med uppställning, avklädning, gröt och mjölk och "fri lek".

På daghem 1975 - Spela upp på Arenan

I det sista klippet tar Gia Mellin och Tor Ahlstrand i Regionalen upp frågan om eftermiddagsvård för skolbarn.

Regionalen om eftermiddagsvård - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan