Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Den blomstertid nu kommer på finlandssvensk körfest

Från 2008
Uppdaterad 03.06.2016 10:22.
Körsång i Mariehamn - Spela upp på Arenan

På sportplanen i Mariehamn i juni 1966 hör vi den mest älskade sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer med över 3000 kördeltagare. I kulisserna spirar romantiken då flicka möter pojke.

Den blomstertid nu kommer är en av de mest välkända och omtyckta sommarpsalmerna idag i Finland och Sverige. Det är en psalm som även de mest sekulariserade känner till, då den brukar sjungas på skolavslutningar före sommarlovet.

Här hör vi den från sång och musikfesten i Mariehamn den 17-19 juni 1966. Musikfesten drog över 3000 deltagare. Professor Andersson leder kören.

Vad som sker i publiken är dessutom intressant att följa med. I kulisserna spirar romantiken då flicka möter pojke och beger sig av tillsammans. Ett litet barn som leker med vapen syns också i bilden.

Informationsruta

Texten till "Den blomstertid nu kommer" trycktes i Den svenska psalmboken 1695 och tillskrivs Israel Kolmodin, även om vissa menar att den har sitt ursprung i äldre, världslig poesi. Den har skrivits om flera gånger, Johan Olof Wallin gjorde en bearbetning 1819. Den första versen är icke-religiös. Melodin räknas som en svensk folkmelodi (det vill säga dess kompositör är okänd), den är känd från 1693.

Text: Ida Fellman