Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

TV-missnöje i Terjärv 1973

Från 2008
Uppdaterad 10.09.2021 10:41.
Missnöjda tv-tittar i Terjärv, Yle 1973
Bild: Yle

"Tevens bevakning av regionala nyheter är obefintlig! Har vi vietnamesisk teve eller har vi finländsk teve?" Såhär lät det 1973 när den finlandssvenska tv-redaktionen närmade sig sina tittare i Österbotten. Missnöjet är stort och hur svarar redaktörerna?

Rundradion med Helsingforsjournalisterna bland andra Joan Harms, Erik Meitz, Torsten Bergman och Astrid Gartz möter Terjärvborna och får svara på kvistiga frågor.

Terjärvborna ställer kritiska frågor och ger bitska kommentarer om sändningstider, en egen kanal, textning, dekor, att man visar så mycket nyheter från Vietnam men inga vettiga nyheter från regionerna om lantbruk och fiske. Och om utbudet i allmänhet, att barn- och underhållningsprogrammen är så dåliga.

Vänstervridning och nyhetsutbudet - Spela upp på Arenan

Och 1973 var förstås vänstervridningen iögonenfallande, enligt Terjärvborna, och televisionsprogrammen "fullkomligt objektiva" enligt Helsingforsredaktörerna. Terjärvborna ger exempel på den röda televisionen i form av miljötjat och politisk agenda. Men det avfärdar journalisterna.

Om regionala program och underhållning - Spela upp på Arenan
Om utbudet i övrigt - Spela upp på Arenan

Den enda österbottniska kommunisten i diskussionen, Gösta Ågren, menar att man får vad man eftersträvar när man kommer till det konservativa Terjärv. Men Gösta Ågren efterlyser en egen finlandssvensk kanal.

Om språk och textning - Spela upp på Arenan
Om sändningstider - Spela upp på Arenan

Via länken kan ni se de program om Terjärv som byborna var så kritiska till. Och ett enligt Terjärvborna typiskt program från finlandiseringens tid om Sovjetunionen.

En egen kanal? - Spela upp på Arenan
Eftersnack om en egen kanal - Spela upp på Arenan