Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

OS i Berlin 1936

Uppdaterad 10.02.2020 13:42.
OS i Berlin, 1936

Giv akt! Giv akt! Här är Berlin! Redaktör Lars von Willebrand rapporterar från nazi-Tyskland 1936 i dessa unika ljudklipp.

De 11 olympiska spelen hölls i Berlin första till sextonde augusti 1936. Nazi-Tyskland ville göra spelen till en enda stor propagandatillställning. Tävlingarna i Berlin var också de första som radierades internationellt.

Öppningensceremonierna blev en enda står nazifest. På Olympiastadion hade 100.000 åskådare samlats för att se på när den olympiska elden hämtades från Grekland. Lars von Willebrand är eld och lågor då han rapporterar åt finlandssvenskarna vad som sker i Tyskland. Begeistrat berättar han om ceremonier och resultat. Och om de vackra hakkorsflaggorna som varje tysk vajar med i sina fönster.

Rapport om byggandet av stadion och själva OS
Rapport om byggandet av stadion och själva OS - Spela upp på Arenan

Tyskland vann de flesta medaljerna i tävlingarna, med USA på andra plats. Den svarta sprintern Jesse Owens vann 4 guldmedaljer.

Finland fick medaljer i löpning och brottning och kom på 5 plats i medaljskörd. Lars von Willebrand rapporterar om guldet och silvret i 5000 meter, med Gunnar Höckert på guldpallen. I 10.000 meter blev det trippelvinst för Finland.

Om Höckert i Berlin (inslag, delvis stillbild)
Om Höckert i Berlin (inslag, delvis stillbild) - Spela upp på Arenan