Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Minnen från OS i Helsingfors

Publicerad 03.07.2008 13:00. Uppdaterad 01.02.2017 16:08.

Det man minns från OS behöver inte nödvändigtvis bara vara sportrelaterat. Det kan gälla nya drycker, Coca-Cola och lonkero, och nya bostäder. Följ med till minnenas värld.

I de två första klippen minns redaktör Inger Wikström-Lindgren OS-sommaren i Helsingfors med hjälp av tidningsurklipp och arkivmaterial. I det första klippet får vi höra om hur tekniken kunde ställa till det, då det i Helsingfors endast fanns 30 telefonlinjer ut, och man behövde 36. Wikström-Lindgren berättar också att Alko lanserades sin lonkero OS-sommaren, så det var inte bara Coca-Cola som dracks i Helsingfors.

I det andra klipper kommenterar Wikström-Lindgren öppningsceremonin med fredsängeln som ett pinsamt intermezzo och hur redaktör Enzio Sevón tog situationen. Hon talar också om allas Satu-Pekka, Emil Zatopek.

I det tredje klippet diskuterar Vivica Bandler (Erik von Frenckells dotter) och Lilga Kovanko hur Finland och lilla Helsingfors fick sommar-OS. Det berodde till stor del på Erik von Frenckells charm, menar de.

Henrik Meinander analyserar situationen för lilla fattiga Finland och uppbyggnaden av Helsingfors i efterkrigstidens svåra år. Redaktör Björn Federley diskuterar även med Kottby-invånare om Olympiabyn och lägenheterna där.

Text: Ida Fellman